Veckans videor: Robotsnöskottning & tankestyrda robotar

Snart är det snöskottartider och det är väl få som ser fram emot att skotta tung snö i minusgrader. Vore det inte bättre att ha en robot som skötte snöskottningen? En sådan får vi bland annat se i veckans videor.

Skaparen av EZ-Robot, DJ Sures, har tillsammans med en grupp studenter byggt en snöskottarrobot som baseras på delar från en permobil och drivs av ett litet bilbatteri. Längst fram sitter en plastsnöskyffel monterad och hela roboten fjärrstyrs sedan via EZ-Robot-kortet som sitter monterat ovanpå. Den har dock ingen kamera, vilket gör att man måste ha visuell kontakt med roboten under snöskyfflingen. Dock har EZ-Robot inbyggt stöd för trådlös videokamera så det skulle vara enkelt att ordna. Hela roboten väger 36 kilo för att inte slira alltför mycket av den tunga snön.


Se fler snöröjarrobotar här.


Nedanstående video visar hur DFKI Bremen fjärrstyr sin robot AILA med hjälp av sitt exoskelett CAPIO. Perfekt om du vill plocka ut en varm plåt ur ugnen utan att bränna dig och inte tycker att grytlappar är hi-tech nog.


I filmen Surrogates har alla varsin robotavatar som de kan styra med hjälp av hjärnsignaler från hemmets lugna vrå. Något liknade håller forskare vid CNRS-AIST Joint Robotics-labbet och CNRS-LIRMM Interactive Digital Human group på att ta fram. Bland annat är tanken att rörelsehindrade ska kunna styra robotar i hemmet via ett BCI (Brain Computer Interface) för att till exempel hämta saker. Det hela bygger på en teknik kallad SSVEP med snabbt blinkande symboler på en bildskärm. I videon nedan ser vi hur den humanoida roboten HRP-2 styrs med enbart tankekraft.


Diginfo


Alla har vi väl någon gång köpt en tidning med någon form av DVD-film, leksak eller annan pryl som följt med. I Japan kan man nu få robotdelar med varje nummer av en viss veckotidning och ifall man är tålmodig och köper 70 nummer av tidningen (för cirka 170 kr/st) har man till slut fått ihop delar till en komplett robot. Roboten heter Robi och är skapad av Tomotaka Takahashi som bland annat tagit fram Panasonics EVOLTA-robot. Av videon nedan att döma är roboten ganska avancerad, trots att den saknar visuella sensorer. Man kan prata med den och be den sätta på teven med mera. I videon ser vi den även konversera med den talande robotdammsugaren Cocorobo.


Gizmag


Slutligen en uppdatering på den kommande RoboCop-filmen med svenska Joel Kinnaman i huvudrollen. I denna video visas en del konceptbilder på dräkten, ED-209 och några av handeldvapnen RoboCop kommer använda.