Foxconn vill öppna robotiserade fabriker i USA

Världens största elektroniktillverkare, Foxconn, överväger nu att öppna fabriker, med i huvudsak robotar som arbetskraft, i Los Angeles och Detroit på grund av stigande produktionskostnader i Kina, skriver The Guardian.

Taiwanesiska Foxconn har varit i blåsväder flera gånger på grund av arbetsförhållandena i sina kinesiska fabriker. Det har bland annat avslöjats att 14-åringar jobbat i anläggningarna och självmord bland de anställda har förekommit. Med stigande lönekostnader har man börjat se sig om efter alternativ och verkar nu intresserade av att öppna fabriker i USA, enligt DigiTimes. De amerikanska fabrikerna ska fokusera på tillverkning av TV-apparater då dessa är lättare att montera med robotar.

I Foxconns gigantiska anläggning i Kina monteras fortfarande iPhones och iPads manuellt till största delen, men i takt med att robotarna blir allt mer avancerade kommer arbetstillfällena att kunna flytta från låglöneländer, dit de outsourcats, tillbaka till företagens ursprungsländer.

Det talas om att en ny internetansluten iTV från Apple ska tillverkas i de nya fabrikerna och det blir i sådana fall den första Appleprodukten som producerats i USA på flera år, uppger The Guardian.

The Guardian, DigiTimes, SvD

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.