Bebionic3 är världens mest avancerade cyborghand

53-åriga Nigel Ackland förlorade högerarmen i en olycka för sex år sedan på smältverket där han jobbade. Nu har han fått prova världens mest avancerade armprotes och verkar mycket nöjd. – Jag känner mig som Terminator, säger han till Mirror News.

Bebionic3 är myoelektrisk, vilket innebär att den styrs av muskelsignaler, och har individuella motorer i varje finger som gör att man kan röra handen och greppa objekt på ett naturligt sätt. Den har kapacitet att lyfta 45 kilo med krokgrepp och varje enskilt finger klarar 25 kilo.

Protesen har 14 olika förinställda greppmönster, till exempel för att använda en datormus, peka, greppa ett glas eller hålla en penna. Bebionic3 känner dessutom av ifall du är på väg att greppa något och sluter då handen om objektet. Den känner även av ifall objektet håller på att glida ur ditt grepp och greppar då hårdare. Användbart till exempel när man ska knyta skorna.

Kraftfulla mikroprocessorer i handen känner hela tiden av positionen på varje finger, vilket ökar precisionen. Via mjukvaran Bebalance kan man trådlöst konfigurera handen så den passar för ens egna behov.

Hela protesen väger bara drygt ett halvkilo och är därmed lättare än en riktig underarm och hand. Dessutom har motorerna placerats så att vikten fördelas optimalt i handen. Som synes i videon med Nigel går det fint att plocka upp ägg med Bebionic3 utan att krossa dem.

I slutet av videon ser vi hur han greppar en ölflaska, öppnar den och häller upp ölen i ett glas. Som en bonus slipper han bli kall om handen när han håller i flaskan och ölen slipper bli ljummen. En lite dyr lösning på detta i-landsproblem kan man dock tycka då Bebionic3 kostar mellan 85.000 och 130.000 kronor. Det är dock förmodligen ett lågt pris att betala för den som blivit av med sin arm och får stora delar av sina förmågor tillbaka.


En video från i somras där Nigel använder föregångaren Bebionic2.

Ännu ger inte handproteserna lika stor flexibilitet och smidighet som en äkta hand, men det är bara en tidsfråga innan de rent av blir både snabbare och starkare än våra mänskliga armar. När man ser Nigel med sin svarta robotarm är det lätt att associera till spel som Deus Ex – Human Revolution som utspelar sig år 2027 när cyborgimplantat med övermänskliga förmågor är vardagsmat.


Denna video visar alla förprogrammerade greppmönster hos Bebionic3.

Bebionic, Mirror News

SE ÄVEN: