Avancerad robottrollslända finansierad av US Air Force

Nu kan du förbeställa din egen flygande spionrobot liten nog att få plats i handen. Det handlar om den imponerande robottrollsländan Dragonfly från TechJect som nu lagts ut på crowdfundingsidan Indiegogo.

Dragonfly har, precis som en riktig trollslända, två vingpar som den flaxar med och kan därför flyga förbluffande likt sin naturliga förlaga och kombinerar flygegenskaper från både quadrotorer, minihelikoptrar och radiostyrda flygplan. Tack vare den kompakta storleken kan den dessutom flyga inomhus och man styr den via sin smartphone, surfplatta, dator eller en vanlig RC-sändare.

Enligt utvecklaren TechJect är Dragonfly världens mest avancerade flygande robot i detta kompakta format och det var tack vare ett ekonomiskt stöd på en miljon dollar från US Air Force utvecklingen påbörjades av Robotics & Intelligent Machines-labbet vid Georgia Tech.

Förutom att kunna ta flygfoton med Dragonfly kan den förses med upp till 20 sensorer som GPS, gyro, kameror, Wifi med mera. Ett SDK för IOS och Android kommer dessutom att släppas där man kan utveckla sina egna appar. Några exempelappar som TechJect nämner är för inomhuskartläggning och automatisk patrullering. Man ska även kunna ha en svärm av robotar som samarbetar (swarm robotics).

Roboten, som endast väger 25 gram, drivs av ett 250 mAh Li-Po-batteri och har en hybridflygtid på cirka 25-30 minuter samt kan hovra i 8-10 minuter. Specifikationerna är dock preliminära och kan komma att ändras till den färdiga produkten och för varje iteration har Dragonfly blivit mindre och mindre.

Dragonfly släpps i flera olika versioner:

  • Alpha – Grundmodell för hobbybruk och forskning.
  • Delta – Snabbare modell som hovrar bättre.
  • Gamma – Har en mer avancerad flygdator (MARC-2).
  • Omega – Den mest avancerade modellen med kraftfullast motorer och MARC-3-flygdator.

Alphamodellen som kostar $99 (knappt 700 kronor) att förbeställa har redan sålt slut och beräknas levereras i juli 2013. Den går dock fortfarande att förbeställa för $149 (1.000 kronor) och då får man bland annat med fyra sorters vingpar som man kan växla mellan.

Även den tyngsta modellen, Omega, är slutsåld i sin ”early buyer”-version för $399 (knappt 2.700 kronor). Den har bland annat Wifi och dubbla kameror. Retailpriset för Alpha och Omega-modellerna uppskattas hamna på $250 respektive $1.499, så det är inte så konstigt att de gått åt fort. Det finns dock andra alternativ kvar (bland annat en Omega för $499) så den som är sugen på sin egen Dragonfly till kraftigt rabatterat pris gör nog bäst i att skynda sig att förbeställa en.

Indiegogo, TechJect, IEEE Spectrum

SE ÄVEN: