Veckans videor: Robotar går på lina & masserar hår

Denna vecka blir det videoklipp på robotar både i luften, vattnet, på land och lina. Till och med robotar som masserar hår och klarar radioaktiv strålning samt den första videon av en missilprovskjutning från en förarlös drönarbåt.

Minns ni den cyklande minihumanoiden PRIMER-V2 från japanska Dr. Guero? Nu har han tagit fram en PRIMER-V4 som klarar av att gå på lina utan att tappa balansen. Det är därmed den första bipedala roboten som klarar av att gå på lina. Linan är 1 meter lång och 4 millimeter bred.


Future Robotics Technology Center (fuRo) vid Chiba Institute of Technology i Japan har tagit fram räddningsroboten Sakura som med sina grovräfflade bandhjul kan ta sig upp för trappor och annan terräng som normalt är svårtillgänglig för robotar. Den är väldigt kompakt och kan rotera på stället och ta sig fram i trappor som är endast 70 centimeter breda. Tanken är att roboten ska användas i den skadade kärnreaktorn i Fukushima och är därför skyddad mot radioaktiv strålning.


Diginfo


ClearPath Robotics, som bland annat ligger bakom TurtleBot 2, har utvecklat en ny version av sin USV (Unmanned Surface Vessel), kallad Kingfisher M200, som de visade upp på IROS 2012. Kingfisher M200 är avsedd för (semi-)autonom forskning och ombord har den GPS, IMU, kameror för att undvika hinder samt en nyttolast på 10 kilo. Man styr roboten via ett enkelt peka-klicka-gränssnitt och den kan enkelt fällas ihop för att stuvas ner i bagageutrymmet på en bil. Läs mer på IEEE Spectrum.


Robotsvärmar har vi sett flera exempel på och i detta klipp samarbetar markgående robotar med en flygande AR.Drone som får en bra översiktsbild. All kommunikation mellan robotarna sker endast med hjälp av olikfärgade lysdioder och vanliga kameror. De små rullande robotarna kan sedan fysiskt länkas samman med varandra för att skapa små tåg som kan ta sig över hinder som en enskild robot inte klarar. Det påminner lite om hur myror arbetar, men med en flygande strateg som ger dem order ovanifrån.


2011 visade Panasonic upp sin hårtvättningsrobot som både kan schamponera, balsamera, massera och skölja håret. Nu har man spunnit vidare på samma teknik och skapat en prototyp av en robot som kan massera torrt hår. Roboten skannar först av huvudformen i 3D och sätter sedan igång att massera hårbotten med sina 24 robotfingrar. Tanken är bland annat att man ska kunna kombinera den med en massagestol och använda på spainrättningar och liknande.


Diginfo


Den amerikanska flottan, US Navy, har för första gången provskjutit missiler från en obemannad drönarbåt. Båten kan liknas vid en ytgående version av de förarlösa drönarna i luften som det amerikanska flygvapnet länge använt. På samma sätt kan denna båt fjärrstyras och målsökande missiler fjärravfyras. I videon nedan ser vi provskjutningar av sex pansarbrytande Spikemissiler. På grund av kameravinkeln kan det tyckas se ut som de missar målet, men de går i själva verket rakt igenom.

Mark Moses, som är program manager för flottans projekt med beväpnade drönarbåtar, säger till DangerRoom att detta är ett ”first significant step forward in weaponizing surface unmanned combat capability”.