Alissa är Rysslands första kvinnliga android

Tidigare i år skrev Robotnyheter om Rysslands första android. Nu har man även utvecklat en kvinnlig variant av roboten.

Alissa är Rysslands första android med kvinnligt utseende och själva ansiktet är modellerat efter en anställd hos 2045 Initative (tidigare Russia 2045) som har, milt sagt, ambitiösa mål för utvecklingen av mänskliga avatarer.

Precis som med andra androider är detta ingen komplett, gående robot utan krutet läggs på att få ett så realistiskt ansikte som möjligt. I Alissas fall sitter robothuvudet på en vanlig skyltdocka som i sin tur är monterad på en mobil bas som kan rullas runt.

Androiden är skapad av Moskvabaserade Neurobotics i samarbete med 2045 Initiative och under den artificiella huden finns endast åtta punkter för artikulation, till skillnad från till exempel FACE-androiden som har 30. Dock räcker det för att kunna röra på ögon och mun och det måste sägas att den ryska varianten har betydligt mer kvinnliga ansiktsdrag. Ögonen består av två kameror och rörelserna av ansiktet görs via en vanlig handkontroll för TV-spel. Via Skype kan Alissa användas som telenärvarorobot.

En egenutvecklad pseudo-AI gör att man kan prata med Alissa och få svar på enklare frågor och hon svarar sedan med talsyntes. Artikuleringen av orden är väl sådär, det ser inte onaturligt ut men det ser snarare ut som roboten, som dock fortfarande är i ett tidigt utvecklingsskede, mumlar eller buktalar. Men på lite avstånd skulle man faktiskt kunna förväxla Alissas ansikte med det hos en riktig människa.

2045 Initiative har ambitiösa planer för sitt projekt Avatar. Frågan är hur realistisk deras roadmap är.

Det arbetas även på att ta fram en enklare EEG-styrning av androiden så man ska kunna styra den med enbart tankekraft. Det är nämligen ett av målen hos 2045 Initative att vi, via ett BCI-gränssnitt (Brain-Computer Interface), ska ha tankestyrda androider liknande de i filmen Surrogates redan 2015-2020 som dessutom ska vara lika vanliga som bilar är idag. Målen ses dock som överdrivet optimistiska av flera bedömare inom robotvärlden.


Trailer för scifi-filmen Surrogates där alla har sin egen perfekta robotavatar.

Hos Gizmag finns flera foton av Alissa.

Det här inlägget postades i Humanoida robotar, Telenärvaro och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.