Självkörande bilar från Volvo redan 2014

Redan 2014 räknar Volvo med att ha bilar produktionsklara som kan köra helt autonomt i upp till 50 km/t i bilköer.

Det handlar alltså inte om fullständigt autonoma bilar som kan köra överallt utan ett system avsett för bilköer som föraren själv kan välja att koppla på och av. Systemet är en vidareutveckling av nuvarande teknik med adaptiv farthållare och filkörningsstöd som introducerades i Volvo V40 tidigare i år.

För att aktivera det nya autonoma kökörningsstödet trycker man på en knapp. Bilen sköter därefter motor, bromsar och styrning helt automatiskt och ser till att hålla samma avstånd till framförvarande bil hela tiden.  Systemet, som är anpassat för hastigheter upp till 50 km/t, går när som helst att stänga av. Peter Mertens, Volvo Personvagnars forsknings- och utvecklingsdirektör, säger i ett pressmeddelande:

-Tekniken gör att föraren kan koppla av mer i samband med det monotona, dagliga körandet i trafikköer, som är den minst attraktiva aspekten av stadstrafiken. Det ger en lugn och trygg körning i långsam trafik.

Volvo har tidigare utvecklat och implementerat semi-autonoma säkerhetssystem som bland annat bromsar automatiskt för fotgängare. Nyligen avslutades även EU-projektet SARTRE där Volvo varit med och tagit fram självkörande bilar i så kallade vägtåg.

Ny Teknik

SE ÄVEN: