Veckans videor: Gangnam style, iWalk och NimbRo

Denna vecka blir det bland annat en robotfotprotes, robotar som dansar Gangnam style, lite RoboCop (igen) och en robothavssköldpadda.

Universitetet i Bonn har utvecklat NimbRo-OP, en modulär open source-robot avsedd för forskning och även storlekskompatibel med TeenSize-klassen i den årliga fotbollstävlingen RoboCup. Själva hjärnan i den är en Zotac ZBOX nano XS mini-PC med dual-core 1,65 GHz, 2GB RAM och 64GB SSD.


Få har väl missat succélåten Gangnam Style vars video nu visats över en halv miljard(!) gånger på Youtube och hamnat i Guinness rekordbok för flest antal ”gilla” på samma sida. Nu har även robotarna lärt sig Gangnam Style-dansen.


NAO dansar Gangnam style


CHARLI-2 dansar Gangnam style


Kanadensiska Global News 16×9 har besökt Aldebaran Robotics som visade upp sin lilla humanoid NAO och även berättade om sin fullstora humanoida robot Romeo som ska kunna hjälpa till i hemmen inom fem år.


Dennis Hong, grundare av RoMeLa, som bland annat utvecklat roboten CHARLI, talade på TEDX under hösten 2009. Videon har alltså några år på nacken men är sevärt än idag för den robotintresserade. Hong visar upp sju olika robotar som RoMeLa utvecklat på Virgina Tech. Tipstack till Patrik.


Fler bilder från den kommande RoboCop-filmen, som nu fått sitt premiärdatum framflyttat till 2014. I detta klipp ser vi RoboCop, spelad av svenska Joel Kinnaman, på sin futuristiska polismotorcykel.


Att hämta inspiration från naturens energieffektiva skapelser är inte ovanligt inom robotiken. Ett av de senaste tillskotten på detta område är denna robothavssköldpadda, kallad Naro-tartaruga, utvecklad av Autonomous Systems-labbet, ETH Zurich. Den ska enligt uppgift klara av att dyka ner till 100 meters djup.


Den nya och imponerande benprotesen BiOM från iWalk gör att man kan gå i princip som vanligt tack vare avancerad robotteknik. Sensorer i protesen känner av ifall användaren går, springer, tar sig upp för en ramp eller ner för en trappa och anpassar sig därefter automatiskt.


iWalk, IEEE Spectrum