Samsungs nya robot Roboray går mer människolikt

Tidigare i år uppmärksammades att Samsung sökt patent på en humanoid robot och nu har man visat upp sin nya skapelse som har en mycket mer människolik gång än vad vi är vana vid att se hos robotar.

Roboray heter den nya roboten som visades upp på IROS 2012 i Portugal förra veckan och tack vare momentstyrda leder i benen kan den gå med rakare ben och därmed mer likt hur vi människor går. Annars är vi vana vid att se humanoida robotar som Asimo gå och springa lite på huk med böjda knän.

Forskarteamet bakom Roboray leds av Kyungsik Roh som har utvecklat den humanoida roboten Mahru för Korean Institute of Science and Technology (KIST) sedan 2004. Roboray påminner också utseendemässigt mycket om Mahru 3 och är 150 centimeter hög med en vikt på 62 kilo och har 32 leder (exklusive fingrarna). Mjukvara för ansikts- och taligenkänning är också under utveckling.

Till skillnad från andra humanoida robotar har Roboray artificiella senor i benen och kan absorbera stötar, vilket ger både en energieffektivare och mer naturlig gångstil.


Mahru 3 – föregångaren till RoboRay.

Samsung, Gizmag, Balancing and Walking Control for a Torque-controlled Humanoid Robot