IROS 2012: Uppdatering inför DARPA Robotics Challenge

Under den internationella robotkonferensen IROS 2012, som hölls i Portugal 7-12 oktober, visade Dr Gill Pratt, DARPA:s programansvarige, upp några uppdateringar gällande DARPA Robotics Challenge.

I inledningsanförandet visades en ny video på den PETMAN/Atlas-baserade GFE-robotplattformen upp. I videon ser man hur roboten klarar av att helt autonomt, genom att ta stöd med armarna mot väggarna vid behov, ta sig upp på ett halvmeterhögt hinder, hoppa ner från det och även ta sig förbi en grop fylld av livsfarliga plastreptiler med endast smala lister på sidorna. Slutligen går den upp för en brant trappa och vidare på en smal planka. Boston Dynamics robot uppvisar en imponerande smidighet som aldrig skådats hos humanoida robotar tidigare och än återstår flera förbättringar.

Specifikationer för GFE-plattformen (i dagsläget kallad Pet-Proto) presenterades även och där framkom att roboten är en nära kopia av PETMAN/Atlas med 50 procents manlig antropometri, 27 DOF (hydraliskt aktuerade) och två datorer ombord. Totalt kommer DARPA tillhandahålla sex GFE-robotar för de lag som ej byggt egna robotar till tävlingen.

IEEE Spectrum som var på plats på IROS har fler detaljer.

DARPA Robotics Challenge

SE ÄVEN: