Robotsälen Paro fyller 10 år

Den japanska robotsälen Paro fyllde i slutet av september tio år och släpps med anledning av detta i två nya färger. På tisdag visas dessutom en dokumentär om Paro i Kunskapskanalen.

Paro, som utvecklas av japanska AIST, är nu inne på sin åttonde generation och har använts i Japan och Europa sedan 2003. Under åren har den utsetts till ”världens mest teurapeutiska robot” av Guinness rekordbok då den har blivit populär på äldreboenden som sällskapsdjur i bland annat Japan och Tyskland. Bland annat har den visat sig leda till minskad stress och andra positiva egenskaper.

Robotsälen ser till det yttre ut som ett vanligt mjukisdjur men innehåller fem olika sorters sensorer som bland annat känner av när någon pratar, klappar eller håller i den. Den kan lära sig att lystra till sitt namn och svara genom att låta som en riktig sälunge. För att ladda batteriet stoppar man in något som liknar en napp i munnen på Paro. Med en prislapp på 350.000 yen, motsvarande 30.000 kronor, är det dock inget billigt mjukisdjur.

Med anledning av att Paro fyller tio år i år släpps den i de två nya färgerna grått och rosa och på tisdag den 16 oktober kl 20:00 visar Kunskapskanalen den tyska dokumentären ”Kramgoa robotar på hemmet” (går att se i 14 dagar) från 2011 som handlar om Paro. Programmet sänds även 17/10, 20/10 och 21/10.

Paro, Plastic Pals, Diginfo

2 reaktioner till “Robotsälen Paro fyller 10 år”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.