Seminarium och intervju med Rethink Robotics

Rodney Brooks, grundare av iRobot och Rethink Robotics, höll igår ett seminarium på Carnegie Mellon-universitetets (CMU) robotinstitut där han talade om företagets industrirobot Baxter.

Seminariet ”A news class of industrial robot” med Rodney Brooks, grundare och CTO för Rethink Robotics, pågick i dryg en timma och vi fick bland annat veta att Baxter inte bara är tänkt att stå i fabriker utan även ska kunna användas som en billig forskningsrobot, liknande hur PR2 används idag.

Med tanke på att en PR2-robot kostar $400.000 (drygt 2,6 miljoner kronor) medan Baxter kostar $22.000 (cirka 145.000 kronor, utan grippers och mobil pedestal) kommer Baxter få mycket större spridning då inte bara elituniversiteten har råd att köpa in roboten. Ett ROS-baserat SDK till Baxter kommer släppas under 2013.

Baxter är inte tänkt att konkurrera med traditionella industrirobotar utan riktar sig till alla de mindre företag som av konstnadsskäl idag inte har investerat i någon robot och/eller har små produktionsserier där förändringar sker ofta. Styrkan i Baxter, förutom det låga priset, ligger i att den inte kräver någon programmering utan är så enkel att en vanlig fabriksarbetare ska kunna lära den nya uppgifter. Den är dessutom säker nog att kunna arbeta sida vid sida med människor.

En annan styrka med Baxter är att den kan anpassa sig till en dynamisk miljö. Roboten har inte superhög precision utan påminner mer om oss människor som använder känseln för att avgöra när vi till exempel ställt ner ett glas på bordet eller placerat en DVD-skiva korrekt i släden. Kommer skivan lite snett så använder vi vår känsel för att korrigera för vår dåliga precision, precis som Baxter. Att ha millimeterprecision är oftast helt onödigt för de flesta arbetsuppgifter.

På den klassiska frågan om Baxter är tänkt att ersätta människor svarar Brooks att man ska se den ungefär som en handhållen borrmaskin – den tar inte människors jobb utan gör dem mer produktiva. En intervju med Rodney Brooks gjordes även av RoboHub förra veckan och kan laddas ner som MP3-fil här.

Rethink Robotics, CMU Robotics Institute

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.