Veckans videor: RoboCop och RoboFirefighter

I snart 40 år har robotarna hos Magnussons i Genarp arbetat. Det handlar om modellen IRB 6 från ASEA (nuvarande ABB), världens första mikrodatorstyrda och helt elektriska robot som lanserades 1974. Denna och flera andra robotar tar vi en titt på i veckans videor.

Tosy Robotics avtäckte, med hjälp av artisten Justin Bieber, sin nya dansande musikrobot mRobo under CES 2012 i början av året. Roboten är en musikspelare som även kan transformera till en humanoid robot och dansa i takt till musiken. Nu har den utvecklats ytterligare lite och visades upp på CEATEC 2012 där den dansade till Michael Jackson och Maroon 5. Den är dock fortfarande under utveckling och kommer uppdateras med nya förmågor. Under 2013 beräknas den finnas i butik världen över.


En annan dansande robot från Tosy, med ett mer uttrycksfullt ansikte, är DiscoRobo (det står felaktigt mRobo i videotiteln).


Minns ni Octavia, amerikanska flottans humanoida brandsläckarrobot som är tänkt att samarbeta med människor och förstår både talat språk och gester? Nu har en uppdaterad video släppts som visar mer av hur roboten fungerar. Den kan bland annat känna igen personer sedan tidigare, tolka kroppsspråk och plocka ut vissa nyckelord ur meningar för att förstå vad den ska göra.


Hotellkedjan Ibis provar ett nytt sätt att locka gäster genom att erbjuda dem ett sömnporträtt. Sängarna har 80 sensorer inbäddade som mäter temperatur, rörelser och ljud under sömnen. Sensordatan skickas sedan till en robot som skapar ett målat konstverk av det hela. 40 personer i Paris, Berlin och London kommer ha möjlighet att delta i experimentet, som pågår under oktober och november, genom att anmäla sitt intresse på Facebook.


Mashable


Robotar är ofta skapade för ett specifikt område som de är väldigt bra på medan de är dåliga på allt annat. Men genom att låta flera olika sorters robotar samarbeta och kommunicera med varandra får man helt nya möjligheter. Detta har nu forskare från flera olika länder gjort genom att kombinera tre olika sorters robotar för att inspektera korallrev. En autonom flygfarkost (UAV) som ger flygfoton där forskarna kan märka ut GPS-koordinater dit robotarna ska åka, en ytgående robotbåt (ASV) och en undervattensgående, fenförsedd robot (AUV) samarbetar i detta projekt.


IEEE Spectrum


ABB har satt ihop en liten historievideo om världens första mikrodatorstyrda och helt elektriska robot, IRB 6, från ASEA (nuvarande ABB). 1973 visades den första prototypen av IRB 6 upp på en mässa som Leif Jonsson från Genarp besökte och han fastnade direkt för den. Ett år senare installerades den första IRB 6-roboten någonsin på hans företag Magnussons. Företaget hade nischat sig på att kröka rör i 90 grader utan materialförsvagning i ytterkröken och robotens uppgift bestod i att vaxa och polera rören. Två år senare, 1976, hade han totalt fyra robotar och dessa fyra robotar är än idag fullt fungerande och används inom företaget, efter 36 år.

En annan video från ABB Robotics visar ett exempel på hur man kan få nästan fotorealistiska animationer från deras robotsimuleringsmjukvara RobotStudio.


Slutligen några bilder på RoboCops dräkt från remaken av 80-talsklassikern, där svenska skådespelaren Joel Kinnaman spelar huvudrollen.