Roboten Bibbi guidar på teknikmuseum i Malmö

På Teknikens och sjöfartens hus i Malmö testar man ett nytt grepp och har börjat använda en robot för att guida besökarna. Den gula, enögda roboten heter Bibbi och talar på klingande robotskånska.

Det är på den nyöppnade utställningen ”Framtidens fordon” man testar roboten som åker längs en linje på golvet och stannar till vid olika stationer för att berätta för besökarna vad de ser. Fördelen med en robot som guide är förstås att den kan upprepa samma historier om och om igen utan att tröttna. Rösten till roboten görs av skådespelaren Anna Blomberg, känd från bland annat Kvarteret Skatan och Starke man.

Rent tekniskt verkar roboten inte vara särskilt avancerad. Den består av en mobil robotplattform med en kamera under skalet som ser till att den följer linjen på golvet. Vid varje station finns även en QR-kod på golvet så roboten vet var den ska stanna och spela upp nästa beskrivning. Runt om robotens kropp sitter vad som högst sannolikt är ultraljudssensorer som känner av ifall det står personer i vägen. Då stannar roboten, drar igång en larmsignal och ber personen flytta på sig. Högst upp sitter en liten bildskärm med ett animerat öga för att göra roboten mer levande.

Museichef Göran Larsson berättar för Skånskan att Bibbi är en första prototyp man testar och att de kan tänka sig ha med andra typer av robotar som guidar i framtida utställningar.

Skånskan, Aftonbladet

Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.