Robottonfisk ska bevaka amerikanska hamnar


Foto: Boston Engineering Corporations Advanced Systems Group / Jane Baker, DHS S&T

En av de senaste robotarna inom det område som kallas biomimetik är robottonfisken BIOSwimmer som finansieras av det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet. Tanken är att den bland annat ska kunna bevaka hamnar och inspektera fartyg.

Förlagan för BIOSwimmer har varit tonfisken som genom miljontals år av evolution förfinat sin förmåga att ta sig fram genom vatten. Robotfisken har fått en slank och flexibel kropp med fenor och stjärt som efterliknar tonfiskens sätt att röra sig. Det gör att den kan ta sig fram i trånga utrymmen, till skillnad från många andra obemannade undervattensfarkoster (UUV).

BIOSwimmer är utvecklad av Boston Engineering Corporations Advanced Systems Group (ASG) i Waltham, Massachusetts och finansieras av Department of Homeland Security (DHS). Förutom att roboten ska kunna ta sig in i svårtillgängliga utrymmen på vattenfyllda fartyg ska den även kunna inspektera oljetankers och patrullera amerikanska hamnar och kajer för att spana efter misstänkt aktivitet.

Robotfisken är försedd med batterier som ska ge lång drifttid och har en dator ombord som sköter navigering, sensorbearbetning och kommunikation. Den är dock inte autonom utan fjärrstyrs via en laptop från ytan. Roboten har utbytbara sensorer och kan konfigureras för flera olika sorters taktiska uppdrag.

Pressmeddelande, Ny teknik, Gizmodo