Landstinget i Örebro satsar 17 miljoner på robotkirurgi

Foto: Intuitive Surgical

Örebro läns landsting investerar 17 miljoner kronor i utrustning för robotkirurgi, uppger idag SVT:s Tvärsnytt och Sveriges radio P4 Örebro.

Enligt en rapport opererades runt hälften av de prostatacancerdrabbade patienterna i Sverige med robotar under 2009. Den robotbaserade kirurgin har flera fördelar, bland annat ökad precision, bättre syn och möjlighet att komma åt på ställen som är svåra med traditionell kirurgi. Förslaget om miljonsatsningen på robotkirurgi röstades igenom av den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Med den nya tekniken kommer vi att kunna utföra operationer på Universitetssjukhuset som förut var mycket svåra och innebar stora risker, säger landstingsrådet Robert Mörk (S) till Sveriges radio P4 Örebro.

Det är okänt om det är daVinci-robotar som kommer köpas in, men i ett tidigare dokument på landstingets hemsida skriver man:

Hittills har en enda leverantör funnits på marknaden vars produkt har varumärket DaVinci. Detta patent är under utgående och det kan förväntas att det snart kommer att finnas konkurrenter på marknaden.

Tvärsnytt, SR

SE ÄVEN: