Toyotas nya robot ska hjälpa till i hemmet

Toyotas nya servicerobot är tänkt att kunna hjälpa handikappade i hemmet genom att bland annat hämta saker eller plocka upp något från golvet.

Det senaste tillskottet i Toyotas Partnerrobotserie är deras Human Support Robot (HSR). Utseendemässigt påminner den om en blandning av en telenärvarorobot och enarmad PR2. Den har en surfplatta på huvudet och en stor arm som den kan använda för att till exempel hämta saker, dra undan gardinen eller plocka upp saker från golvet.

För att kontrollera roboten används en vanlig surfplatta eller smartphone där man kan se vad roboten ser och det räcker att peka på ett objekt i robotens synfält för att den automatiskt ska plocka upp det. Det kan vara något man tappat på golvet eller saker som ska hämtas från en hylla. Dock måste man än så länge placera sina saker i speciallådor försedda med QR-koder för att underlätta för roboten. Det går även att styra den med röstkommandon.

HSR är dock väldigt flexibel och har en 77,5 centimeter lång arm med minst sex frihetsgrader som kan nå saker både på golv, bord och ovanpå hyllor. Detta sker tack vare en teleskopkropp som gör att roboten kan variera i längd mellan 83 centimeter och 1,3 meter. Upp till 1,2 kilo tunga och 13 centimeter breda föremål klarar armen att greppa och lyfta. För att plocka upp platta och tunna saker som till exempel ett papper kan grippern använda en inbyggd sugfunktion.

Maxhastigheten på roboten är 3 km/t och den klarar av trösklar och andra hinder som är 9 millimeter höga och lutningar på 5 grader. Under skärmen på HSR verkar det sitta en Xtion-sensor som ger 3D-seende, samt vanliga kameror som skickar en videoström på vad roboten ser till användarens mobila enhet. Kroppen på roboten har gjorts kompakt och cylindrisk så den ska kunna rotera i trånga utrymmen i vanliga hem.

Under utvecklingen av HSR har Toyota via en undersökning bland personer med funktionshinder tagit reda på vilka egenskaper som varit mest efterfrågade. Resultaten visade att det fanns ett stort behov av robotar som kan plocka upp tappade objekt, hämta saker och kommunicera på distans. Därför har dessa tre egenskaper prioriterats inledningsvis. Man har dock planer på att utöka funktionaliteten så roboten i framtiden ska kunna hantera strömbrytare och dörrhandtag.

Uppdatering 3 september 2017: Nedan kan en nyare video, från 2015, på Toyotas HSR-robot ses.

Diginfo, Toyota