Robotar tar över krävande pappersarbete

Att arbeta på ett tryckeri och lyfta tunga pappersbuntar dagligen sliter till slut ut våra kroppar. Därför har nu en robot som kan utföra dessa tunga lyft tagits fram.

Roboten är baserad på Yaskawas tvåarmade Motoman SDA-robot (Slim Dual Arm) som klarar av att greppa och lyfta de tunga pappersbuntarna utan att göra märken i papprena. Intresset för att använda den tvåarmade roboten inom tryckeribranschen väcktes under Tekniska mässan 2008, skriver Ny Teknik.

Det har tagit två och halvt år för Yaskawa att utveckla roboten i samarbete med Linköpings och Odense universitet. I slutet av 2010 skrev Robotnyheter om hur Linköpings Universitet skaffade två Motoman SDA-robotar.

Den nya roboten kommer minska förslitningsskadorna inom tryckeribranschen och kan dessutom arbeta dygnet runt utan att bli utbytt. Det nya med roboten är dess grippers som specialutvecklats och patenterats.

– Utmaningen har varit att få roboten att greppa så kraftigt att den får tag i pappersbunten utan att göra märken i den och utan att tappa den, säger Johnny Jarhall, marknadsdirektör på robottillverkaren Yaskawa Nordic.

I höst blir ett tryckeri utanför danska Horsens först med att prova den nya roboten. Ovan ser vi en demonstration av roboten under Drupa 2012-mässan där den assisteras av en autonom gaffeltruck. Nedan en annan video på en Motoman SDA10D-robot (siffran 10 står för antal kilo den kan lyfta med varje arm) i full färd med att vika och tejpa kartonger på löpande band under robotmässan IREX 2011.

Ny Teknik, Branschkoll