Robot reparerade hjärtklaffar i unik operation

Foto: Intuitive Surgical

För första gången i Sverige har en robot använts för att reparera en hjärtklaff. Det kirurgiska ingreppet skedde vid Skånes universitetssjukhus i Lund (SUS), meddelar Region Skåne idag.

Universitetssjukhuset i Lund har ända sedan 2005 använt sig av robotassisterad kirurgi och robotsystemet i fråga, som heter da Vinci, fattar inga egna beslut utan fjärrstyrs av en utbildad läkare. Roboten ger dock högre precision, förbättrad syn och leder till färre komplikationer eftersom ingreppet kan göras via titthålskirurgi.

– Genom den nya metoden kan vi behandla mer komplicerade fall, säger klinikchef Per Ola Kimblad i ett pressmeddelande.

Operationen gjordes på grund av att patienten hade fel på hjärtklaffen mellan vänster förmak och kammare. Med denna skonsammare metod kortas vårdtiden, rehabiliteringen påskyndas, och man minskar risken för sårinfektion.

Fler detaljer om da Vinci-roboten kan läsas i en tidigare artikel här på Robotnyheter.

Pressmeddelande, SvD, DN

SE ÄVEN: