Självkörande bilar nu lagliga i Kalifornien

Google har flera självkörande bilar, varav de flesta är av modellen Toyota Prius. Foto: Youtube

Under en ceremoni i tisdags vid Googles högkvarter i Kalifornien skrevs ett stycke historia då guvernör Jerry Brown undertecknade den nya lagstiftningen som legaliserar självkörande bilar på allmän väg i delstaten.

Först ut att tillåta autonoma fordon var delstaten Nevada som till stor del består av ökenvägar. Den nya lagen förpliktar California Department of Motor Vehicles att utarbeta regler för autonoma fordon senast den 1 januari 2015 och fler delstater lär följa efter. Enligt LA Times överväger även Arizona, Hawaii, Florida och Oklahoma att legalisera självkörande bilar.

Googles autonoma bilar har idag avverkat sträckor på cirka 50.000 svenska mil utan incidenter och enligt Googles grundare Sergey Brin kommer privatpersoner kunna köpa självkörande bilar inom fem år.

– Dessa fordon har potential att undvika olyckor – vi kan rädda liv, skapa jobb och minska trängseln, sa Sergey Brin vid eventet. ”Jag förväntar mig att självkörande bilar kommer bli mycket säkrare än människokörda bilar.”

Florida var den andra delstaten att tillåta autonoma bilar på allmäna vägar och lagen har redan använts som politiskt slagträ i den amerikanska valkampanjen.

Wired, IDG, IDG

SE ÄVEN: