Veckans videor: Robotsnöplogar och robotar i förskolan

Tänk om en robot kunde skotta snön åt dig i vinter. Faktum är att en årlig tävling för robotsnöröjare hålls i USA. Sent omsider har de officiella videoklippen från 2012 års tävling, som hölls i slutet av januari, släppts.

Och i Sydkorea har man robotar redan i förskolan som ska göra barnen mer intresserade av matte, naturvetenskap, teknik och språk. Robotarna ingår i nationens stora satsning på tidigt lärande och redan 2013 hoppas man kunna fylla samtliga 8.400 koreanska förskolor med robotar, rapporterar SVT.


SVT: Morgondagens förskollärare är en robot.


Den 26-29 januari i år var det dags för den andra i ordningen av den årliga Autonomous Snowplow Competition i St Paul, Minnesota i USA som arrangeras av ION. Flera deltagare från förra årets tävling ställde upp och förra årets vinnare, Ohio universitet, kammade hem guldet även i år med en förbättrad version av sin snöplogarrobot M.A.C.S. (Monocular Autonomously Controlled Snowplow) som bland annat är utrustad med en 360 graders laserscanner. Först nu i september har de officiella videoklippen från tävlingen släppts. Läs mer om tävlingen och se foton i denna artikel.


Video med samtliga sex lag.


Video enbart med vinnarroboten M.A.C.S. Detta klipp ingår även i ovanstående samlingsvideo.


Aldebaran Robotics har släppt en video som visar hur de skapar sina robotar i datorn med 3D-mjukvaran SolidWorks innan de produceras fysiskt. Det visas CAD-modeller av roboten NAO och vi får bland annat veta att den lilla roboten består av över 1.200 plastdelar och enbart en hand består av över 100 komponenter.


I heart robotics, som är en av de licensierade tillverkarna av hobbyroboten TurtleBot, håller på att utveckla en robotarm till densamma. Armen har fått namnet Baccus och är tänkt både för hobbybruk och forskning/utbildning och är specialdesignad för att kunna lyfta 33 centiliters läskburkar. Nu har den lagts ut som ett Kickstarterprojekt och det går att förbeställa flera olika versioner av Baccus. Den enklaste robotarmen, som beräknas vara klar i december 2012, har endast 1 DOF och kostar från $199 (1.300 kronor). Sen finns versioner med 5 eller 6 DOF som kostar $799 (drygt 5.200 kronor) respektive $1.199 (knappt 7.900 kronor) som beräknas kunna levereras i februari 2013.


Slutligen en gammal godbit från Discovery Channel. Det är programmet Extreme Machines: Incredible Robots som sändes den 31 oktober 2001 och är intressant att se så här 11 år efteråt. I dokumentären besöker man bland annat NASA, MIT Legs Lab och avknoppningen Boston Dynamics. Bland de intervjuade ser vi en del bekanta ansikten som Rodney Brooks, grundare av iRobot och senare Heartland Robotics som i år bytte namn till Rethink Robotics, och Gill Pratt som idag är programansvarig för DARPA Robotics Challenge.