MakerBot Replicator 2 klarar 100 mikrometers upplösning

Makerbot har nu lanserat sin nya 3D-skrivare MakerBot Replicator 2 som de hävdar är den bästa 3D-skrivaren för hemmabruk någonsin. Den kan skapa objekt med en upplösning av 100 mikrometer, vilket är lika tunt som ett vanligt kopieringspapper.

Replicator 2 är den fjärde generationens 3D-skrivare från MakerBot och en av skillnaderna mot föregångaren är att den nya modellen enbart använder biologiskt nedbrytbar PLA-plast, som visat sig bättre lämpad för 3D-skrivare. Den är även avsevärt mycket enklare att använda än de äldre modellerna. Den nya upplösningen på 100 mikrometer (0,10 millimeter) gör dessutom de typiska ränderna efter 3D-utskrifter mindre synliga då den tidigare modellen skrev ut med 270 mikrometers upplösning.

För att kunna skriva ut med hög upplösning har man tidigare varit tvungen att använda sig av professionella och mycket dyra 3D-skrivare som inte sällan varit i storlek med ett mindre kylskåp. Nu kan man få nästan lika bra utskriftskvalitet med en 3D-skrivare som får plats hemma på skrivbordet och inte heller kostar en förmögenhet. $2.200  (drygt 14.000 kronor) kostar MakerBot Replicator 2.

En annan nyhet är att MakerBot Replicator 2 kan skapa 37 procent större objekt än tidigare modeller. Maxdimensionerna för 3D-objekt man kan skapa är 28,4 x 15 x 15,5 centimeter. Utseendemässigt har den träfärgade plywoodpanelen bytts ut mot en i svart PVC-plast på senaste modellen.

Man lanserar även MakerBot Replicator 2X som är en experimentell modell för de mer avancerade användarna. Den har dubbla extruders som skriver ut i ABS-plast. Medan Replicator 2 redan går att köpa kommer Replicator 2X lanseras i början av 2013 och ha ett pris på $2.800 (drygt 18.000 kronor). Utöver detta har man utvecklat den egna mjukvaran MakerWare där man kan finjustera sina skapelser innan utskrift. 3D-modellen kan sedan skrivas ut direkt ifall MakerBot är inkopplad via USB till datorn. Annars kan man spara ner modellen på ett SD-kort som sen stoppas i MakerBots inbyggda kortläsare.

3D-skrivarna fortsätter att utvecklas och ge mer prestanda för pengarna och inom en inte alltför avlägsen framtid kan vi nog förvänta oss 3D-skrivare i vart och vartannat hem i takt med att priserna sjunker. Utvecklingen påminner om när de första CD-brännarna och laserskrivarna kom, då de också var dyra och endast ett fåtal hade dem hemma i början.

FAKTA

MakerBot Industries grundades 2009 med målet att ta 3D-skrivaren in i hemmet till ett överkomligt pris. Idag är företaget världsledande på 3D-skrivare för hemmabruk. De hade 2011 en marknadsandel på 21,6 procent för 3D-skrivare (både industriellt och personligt bruk inräknat) med totalt över 13.000 maskiner.

Foto & video: MakerBot Industries

MakerBot, pressmeddelande, FAQ, Forbes

SE ÄVEN: