iRobot köper konkurrenten Evolution Robotics

iRobot meddelade igår att man för 74 miljoner dollar (nästan en halv miljard kronor) köper upp konkurrenten Evolution Robotics som ligger bakom robotgolvmopparna Mint och Mint Plus. Därmed stärker man sin position på städrobotmarknaden.

iRobots Roombamodeller är välkända och faktum är att Roomba firade 10 år igår. Dock har konkurrensen hårdnat på senare år då många nya märken och modeller av robotdammsugare dykt upp. Roomba saknar fortfarande SLAM och irrar mer eller mindre runt slumpmässigt i rummen den dammsuger. I och med förvärvet av Evolution Robotics verkar det dock bli ändring på detta.

Mint är ingen robotdammsugare utan en robotmopp avsedd endast för hårda ytor (liknande RoboMop fast betydligt mer avancerad) och känns lätt igen på sin fyrkantiga form. Den kan både torrmoppa och våtmoppa och har ett egenutvecklat navigationssystem kallat NorthStar. Det fungerar som så att man placerar en liten kub på till exempel TV-bordet och kuben skapar sedan en artificiell stjärnhimmel av, för människoögat osynliga, IR-prickar i taket som därefter fungerar som en slags inomhus-GPS. I kombination med övriga sensorer ombord gör detta att Mint kan veta exakt var i rummet den befinner sig och därmed undvika att moppa samma ställe flera gånger eller missa delar av golvet.

Evolution Robotics har även utvecklat en SLAM-variant kallad vSLAM (visual Simultaneous Localization and Mapping) som istället för en LIDAR (som Neato XV-15 har) använder sig av en vanlig kamera för att skapa en karta över omgivningen. Samsungs robotdammsugare Navibot har en liknande teknik som heter Visionary Mapping Plus System. Den stora fördelen är att en digitalkamera är en betydligt billigare komponent och har länge varit standard i till exempel mobiltelefoner.


Mint+ har ytterligare finesser.

Det är därför troligt att det kommer dyka upp framtida robotdammsugare (Roomba 800-serien?) från iRobot med vSLAM och/eller NorthStar så de kan matcha konkurrenterna bättre. I pressmeddelandet antyder man också detta.

– Evolution Robotics produkter kommer att expandera utbudet av våra automatiska golvvårdsrobotar samtidigt som deras teknik och immateriella rättigheter kommer ge oss vSLAM och andra tekniker, som kan komma att användas i framtida iRobot-produkter för att ge ett större kundvärde, säger Colin Angle, VD och styrelseordförande för iRobot.

Robotdammsugaren Roomba firade 10 år igår.

iRobot har även anställt Paolo Pirjanian, VD för Evolution Robotics, som CTO och meddelar att man kommer fortsätta sälja Mint vid sidan av Roomba och Scooba som en billigare modell för de som endast behöver en mopprobot för hårda golv.

En utförlig recension av Mint Sweeper, från september 2010, kan läsas på IEEE Spectrum.

Pressmeddelande, Evolution Robotics, Mint