Baxter ska revolutionera industrirobotarna

Äntligen har Rethink Robotics avtäckt sin hemliga robot som ska revolutionera användandet av industrirobotar. Möt Baxter – en tvåarmad robot med ögon och känsel som är människosäker och lätt att lära upp.

Baxter skiljer sig på flera sätt från en traditionell industrirobot. Dels har den ett ansikte bestående av en skärm med animerade ögon som ger ledtrådar om vad roboten är på väg att göra. Den är dessutom helt säker och anpassad för att jobba brevid människor. Via ultraljudssensorer högst upp känner den av om en person närmar sig och saktar då ner sina rörelser. Om den ändå råkar kollidera med en person känner den detta via känselsensorer i armarna och stannar sin rörelse, till skillnad från en traditionell robotarm som blint kör på.

Men det mest revolutionerande med roboten är sättet man lär upp den på. Tidigare har det krävts att särskilt utbildade tekniker programmerat rörelserna, men med Baxter ska vem som helst kunna lära upp roboten. Det fungerar mycket intuitivt genom att man helt enkelt greppar robotens ena arm, som har sju frihetsgrader, och visar den var den ska plocka upp en sak och var den ska placera den.

Efter att man flyttat armen till rätt position kan man använda små vred och knappar på robotens armar och se de olika inställningsmöjligheterna på skärmen som även fungerar som ansikte. Baxter har två kameror i torson, en i huvudet och även en närbildskamera i varje hand, men förlitar sig även till stor del på sina känselsensorer. Roboten kan känna när objektet den flyttar nått bordsytan och då släppa greppet, ungefär som vi människor kan ställa ner en kaffekopp på bordet utan att behöva se vare sig koppen eller bordet.

Baxter är inte supersnabb eller superstark, den kan bara lyfta 2,25 kilo per arm och är ungefär lika snabb i rörelserna som en människa, men den är smart och mycket mänskligare än en vanlig industrirobot. Den kan anpassa sig till förändringar i omgivningen och nickar till och med för att visa att den förstått vad du vill. IEEE Spectrum har varit på besök hos Rethink Robotics och har publicerat en lång och utförlig artikel om hur roboten fungerar, samt en video som kan ses här nedan.

Roboten går redan att köpa och kostar $22.000 (cirka 145.000 kronor), vilket är avsevärt mycket billigare än andra tvåarmade industrirobotar. Till det priset har även små och medelstora företag råd att investera i en robot där det annars inte skulle ha varit ekonomiskt försvarbart att automatisera arbetsuppgifter. Baxter baseras på det öppna robotoperativsystemet ROS och nästa år kommer ett SDK släppas som gör att användarna kan modifiera och utöka funktionaliteten hos roboten. Utöver detta kommer Rethink Robotics själva att släppa mjukvaruuppdateringar till Baxter lite då och då.

Ännu en video, där Rethink Robotics grundare Rodney Brooks (som även grundat iRobot) berättar om Baxter, kan ses här.

Foto: Rethink Robotics

Rethink Robotics, Technology Review, IEEE Spectrum, Ny Teknik

SE ÄVEN: