Veckans videor: Black Jack-dealer & robotgräsklippartävling

Ufon i skyn? Nej, bara en svärm GPS-baserade quadrokoptrar i en synkroniserad ljusshow.

Varför inte pigga upp måndagen med ett gäng robotvideor? Denna gång får vi bland annat se en robot som Black Jack-dealer, iRobot 710 Warrior, 49 quadrokoptrar i en ljusshow och en tävling för hembyggda robotgräsklippare.

Den fjärrstyrda iRobot 710 Warrior kan inte bara lyfta 145 kilo med sin robotarm utan även ta hjälp av den för att komma över höga hinder eller vända sig på rätt köl när den vält. I videon nedan får vi även se den släcka en bilbrand och manipulera objekt. Maxfarten på roboten är drygt 14 kilometer per timme (över 9 mph) och den kan både ta sig fram i trappor och bogsera en personbil.


En lite äldre demonstrationsvideo från 2009.


Invånarna i Linz, Österrike undrade nog om det var ufon i farten häromveckan när 49 quadrokoptrar försedda med RGB LED-glober flög omkring i olika formationer i en synkroniserad ljusshow över staden. Bakom uppvisningen stod Ars Electronica Futurelab och Ascending Technologies GmbH.

Quadrotormodellen som användes heter AscTec Hummingbird och har dubbla ARM7-processorer, gyro och GPS ombord. Farkosten kan flyga omkring med upp till 200 grams last och har en toppfart på 50 kilometer per timme. Till skillnad från KMel Robotics quadrokoptrar är dessa inte beroende av Viconkameror utan positionerar sig med hjälp av GPS och kommunicerar med varandra via radiosignaler. Precisionen blir inte lika exakt men de kan å andra sidan flyga helt fritt utomhus på hög höjd.


Varje år i nio års tid har ION Robotic Lawn Mower Competition anordnats men nu har arrangören ION beslutat sig för att lägga tävlingen på is, dock med möjligheten att någon annan organisation tar över den. Tävlingen har gått ut på att ingenjörsstudenter ska konstruera robotgräsklippare och tävlingsmomenten har varit uppdelade i en statisk och en dynamisk gren. En av sponsorerna är amerikanska John Deere som själva lanserade sin första robotgräsklippare, Tango E5, i år. I klippet nedan kan ett sammandrag av årets tävling, som gick av stapeln i Ohio mellan 31 maj och 2 juni, ses.


Den australiensiska filmskaparen Neil Harvey har skapat kortfilmen Robbie som är baserad på foton och cirka 10 timmar filmklipp från NASA som han laddat ner. Filmen handlar om Nasas rymdrobot Robonaut 2 och tog två till tre månader att skapa.


Denna SDA10-robot (Slim, Dual-Arm 10) från Motoman heter Dexter Bot och visades upp på IMTS 2012 (International Manufacturing Technology Show) den 10-15 september där den agerade Black Jack-dealer. Besökarna kunde spela via en surfplatta och den inglasade roboten hanterade sedan korten med sina roterbara grippers utrustade med sugkoppar som förmodligen är mycket behändigare än fingrar när man ska plocka upp tunna kort från en plan yta. Kommer vi få se robotar arbeta på casinon inom en snar framtid tro?