Kinect@Home lär robotar känna igen vardagssaker

Ett par svenska robotforskare på KTH har inlett projektet Kinect@Home där alla som äger en Kinectsensor kan hjälpa till att göra robotar bättre på att känna igen objekt i hemmet.

Kinect var från början endast avsedd som en helkroppskontroll till Xbox 360-spel men blev snabbt populär i robotutvecklarkretsar eftersom den för en billig peng gav avancerat djupseende som det tidigare krävts mycket dyra sensorer för.

För oss människor är det självklart hur ett kylskåp eller en spis ser ut, även om det finns en rad olika modeller som varierar i utseende, men för en robot är det lite mer komplicerat. Tanken med Kinect@Home är att man med en vanlig Kinectsensor, som många redan äger, ska kunna scanna delar av sitt hem och på så vis bygga upp en stor 3D-databas över vanligt förekommande objekt och miljöer hemma.

Via den insamlade datan kommer robotar sedan lära sig hur olika modeller av till exempel ett kylskåp ser ut. Det kommer behövas när man utvecklar robotar som ska fungera i vanliga hem för att de ska kunna hitta rätt.

Den som vill delta i Kinect@Home måste först ladda ner en speciell mjukvara och därefter koppla in sin Kinectsensor till datorn för att 3D-scanna delar av sitt hem. Den insamlade 3D-datan laddas sedan upp till Kinect@Home där en 3D-modell skapas. Som tack för hjälpen får man en interaktiv 3D-modell, som går att bädda in på webbsidor, av det man scannat in. Ett exempel på en sådan 3D-modell kan ses här under.


Håll inne vänster musknapp och flytta musen för att rotera vyn i 3D-bilden och zooma med scrollhjulet.

Bakom Kinect@Home står datastudenten Rasmus Göransson och doktoranden Alper Aydemir på KTH och på projektets hemsida finns redan en hel del 3D-modeller att skåda. Upplösningen på dessa är inte den bästa men detta beror på att man skalat ner de tungrodda 3D-modellerna för webben. Med bättre serverresurser och bandbredd kommer upplösningen öka drastiskt, skriver man i sin FAQ.

– Målet är att bygga upp världens största databas med Kinect-data som robotforskare över hela världen ska kunna ha nytta av, säger Aydemir till Ny Teknik. Han berättar även att Microsoft visat sig intresserade av Kinect@Home.

Kinect@Home, Ny Teknik