Förbättrad LS3-robot visades upp

En förbättrad version av Boston Dynamics robot LS3 (Legged Squad Support System) visades upp idag för USA:s marinkår. Man har bland annat fått den cirka tio gånger tystare.

Senast vi fick se LS3, som är en uppbiffad version av BigDog, ute i det fria var i februari och sedan dess har en rad förbättringar gjorts. Det finns nu dessutom två fungerande prototyper av den fyrbenta roboten som vi i videon nedan får se tillsammans på en skogsväg.

I videon ser vi även LS3 ta sig fram genom stenig terräng, upp för sluttningar och genom meterhög vegetation utan problem. Den navigerar via bland annat GPS och visuella sensorer och kan även följa efter en mänsklig ledare. Varje LS3-robot kan bära upp till 400 pund (180 kilo) packning och bränslet räcker för uppdrag som sträcker sig över 30 kilometer och 24 timmar.

– Vi har förfinat LS3-plattformen och börjat testa den i fält mot de krav marinkåren ställt, sa Army Lt. Col. Joe Hitt, programansvarig på DARPA. ”Visionen för LS3 är att kombinera kapaciteten hos en packåsna med intelligensen hos ett tränat djur.”

Man har även fått LS3 ungefär tio gånger tystare än tidigare, så truppmedlemmar kan nu föra en konversation när roboten är precis intill, vilket var svårt tidigare, berättade Hitt. Precis som tidigare prototyper kan LS3 resa sig själv ifall den ramlat omkull.

Andra förbättringar hos LS3 är förmågan att gå från gång och trav i 1-3 mph (1-5 km/t) över ojämn, stenig terräng, för att enkelt övergå till att jogga i 5 mph (8 km/t) och så småningom springa i 7 mph (11 km/t) över plana ytor, förklarar Hitt vidare.

Foto: DARPA/Boston Dynamics

DARPA, Boston Dynamics, DN, Aftonbladet, IDG

SE ÄVEN: