Robotgeparden Cheetah springer snabbare än Usain Bolt

Ni minns väl robotgeparden Cheetah som kunde springa i nästan 30 kilometer per timme? Nu har utvecklaren Boston Dynamics fått upp den i över 45 kilometer per timme, vilket är snabbare än världens snabbaste människa.

Det var i våras som Cheetah visades upp för första gången och imponerade då genom att springa i nästan 30 kilometer per timme (18 mph) och nu har man fått upp farten rejält till hela 28,3 mph, vilket motsvarar drygt 45,5 kilometer per timme. Det är till och med snabbare än världens snabbaste människa, Usain Bolt, vars snabbaste 20-meterssträcka uppmätts till 44,7 kilometer per timme.

För att få upp hastigheten på roboten har man, förutom att använda en kraftfullare pump, förfinat kontrollalgoritmerna som koordinerar robotens ben och ryggrörelser. Fortfarande springer dock Cheetah på ett löpband med stödstång och hydraliken vid sidan om, men i början av nästan år kommer Boston Dynamics börja med utomhustester som ska leda till efterfölljaren WildCat (nedan).

Cheetahs påtänkta efterföljare WildCat kommer kunna springa helt fritt. Konceptbild: Boston Dynamics

Boston Dynamics, DARPA, IEEE Spectrum, Ny Teknik

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Militära robotar, Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.