Veckans videor: Laserrobotorm, mosaik & robotkonst

En robotorm som skjuter laser, en bebisstyrd robotstol, mekaniska pappersrobotar och en mosaikläggande robot är något av vad vi får se i veckans videor.

Företaget OC Robotics är det som tagit fram den laserskjutande robotormen LaserSnake som kan ta sig fram i otillgängliga miljöer. Förutom en 5 kW laser som kan skära genom stål kan robotens huvud även utrustas med inspektionskamera. 2003 användes deras robotormar vid reparation av ett läckande rör på det svenska kärnkraftverket Ringhals. Här kan en video ses från detta.

Robotormen kan dock inte ringla iväg på egna äventyr. Dels är den fjärrstyrd av en mänsklig operatör och dessutom har den i andra änden ett stort paket där motorer och aktuatorer är placerade. Blir du själv sugen på att leka med robotormen kan du ladda ner en gratis robotormsimulator från OC Robotics hemsida.


WeeBot heter en robot, utvecklad vid Ithaca College i New York, som är något så udda som en bebisstyrd robot. Tanken är att bebisar i åldern 6-9 månader som fötts med nedsatt motorik ska kunna förflytta sig lättare och på så vis stimulera hjärnan. Roboten består av en vanlig babystol placerad på en balansplatta till Nintendo Wii (därav namnet?). Plattan ligger i sin tur ovanpå Adepts mobila robot Pioneer P3-DX som bland annat har ultraljudssensorer för att undvika kollisioner. Genom att bebisen lutar sig åker roboten sedan åt samma håll och tydligen lär sig bebisen att styra hela farkosten förvånansvärt snabbt.


Läs mer på Live Science.


På Utbildningsradions (UR) Play-sida finns en hel del intressanta program för den tekniskt intresserade. För den robotintresserade finns bland annat ett inslag om robotar i Japan. Det är främst avsett för grundskoleelever i årskurs 4-6, men värt att se för den robotintresserade. För oss lite äldre finns även ett föredrag av robotprofessor Lars Asplund från Mälardalens högskola från den 31 mars 2010. Inget av klippen går dessvärre att bädda in, men föreläsningen om robotprogrammering kan ses på länken här nedan fram till och med den 30 juni 2015. Lars Asplund har bland annat släppt boken Robotik och utvecklat ett eget robotkontrollerkort kallat Larskortet.

UR Play: Lars Asplunds föreläsning om robotprogrammering
UR Play: Ett med mobilen – Specialprogram om robotar


Har man gott om fritid (och tålamod) kan man göra som denna japan och skapa en gående, bipedal robot av papper. Samma person har även skapat en variant av pappersroboten med gummisnoddsdrivna automatvapen som också kan ses nedan. Vill du istället bygga en pappersmodell i 3D av Nasas Marsrobot Curiosity finns en sådan att ladda ner här.


Robot Dreams


Artaic heter ett företag som har sitt ursprung från MIT och har anpassat plockrobotar till att lägga små mosaikbitar i komplexa mönster, ett arbete som annars tar lång tid att göra för hand. I praktiken kan man ta valfri bild som sedan läggs in i den specialutvecklade mjukvaran där den bryts ner till mosaikbitar och kan finjusteras för hand. En Fanuc-robotarm plockar sedan mosaikbitarna från ett löpande band och placerar ut dem enligt mönstret som mjukvaran skapat. Sedan skickas de färdigplockade mosaikplattorna på 144 till 729 bitar till kunden. Som vanligt när robotar tar över tidigare manuella sysslor sparar detta både tid och pengar. Det möjliggör även uppförandet av mosaikverk som tidigare inte ansetts ekonomiskt försvarbara.


Läs mer och se foton på Hizook.


Avslutningsvis har vi denna robotiserade konstinstallation i London från Ruairi Glynn som baseras på en gigantisk deltarobot och ett antal Kinectsensorer. Genom att anpassa en liten lysande pyramid som ”svävar” ovanför besökarna upplevs den nästan som levande.


Läs mer på BBC News.

Det här inlägget postades i Fjärrstyrda robotar, Hälsorobotar, Inspektionsrobotar, Naturinspirerad design, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.