Robotkockar tar över på Kinas nudelbarer

Här är nudelstrimlaren som kan jobba 24/7 året runt utan att tröttna. Foto: Skärmdump från Youtube

Nudlar är poppis är Kina, men att strimla dem är monotont och inte lika poppis bland kinesiska ungdomar som ratar jobben. Därför har nu en nudelstrimlarrobot, som aldrig tröttnar och endast kostar en tredjedel av en mänsklig kock, tagits fram.

Det är inte bara på Foxconns fabriker som kineser ersätts med robotar, nu har även nudelbarerna börjat använda robotarbetare. Iden till den nudelstrimlande roboten kläcktes redan 2006 av nudelbarägaren Cui Runguan i Peking och några månader senare påbörjades arbetet med den. Idag är roboten inne på sin fjärde generation och med en arm som går som en vindrutetorkare upp och ner kan den strimla nudlar hela dagen lång utan att tröttna eller kräva någon lön.

I mars i år började nudelroboten massproduceras och priset på den är 13.000 kinesiska yuan (cirka 14.000 kronor) och i dagsläget har över 3.000 robotar sålts. För nudelrestaurangägare är roboten en drömanställd då det kostar 30.000 yuan (drygt 31.000 kronor) att ha en mänsklig kock anställd ett år, medan roboten endast kostar 10.000 yuan (10.000 kronor) per år.

– Trenden är att robotar ersätter människor i fabriker och det kommer defintivt att ske i restauranger med strimlade nudlar, säger Runguan till Zoomin UK.

Singularity Hub, IDG