Ny billig robothand kan laga sig själv

Foto: Randy Montoya

Sandia National Laboratories, som ursprungligen tog fram den hoppande roboten Sandflea, har i samarbete med Stanford University utvecklat en modulär robothand som är 90 procent billigare än traditionella robothänder (som kan kosta över en kvarts miljon dollar).

Förutom att Sandia lyckats få ner priset till ”bara” $10.000 (runt 66.000 kronor) är robothanden dessutom modulär så man kan snäppa på fingrarna som verkar fästa med hjälp av magneter. Det gör även att man enkelt kan byta ut ett finger som gått sönder eller ha ett specialfinger som till exempel kan vara en skruvmejsel, ficklampa eller kamera.

Robothanden, som har 12 frihetsgrader (DOF), har fått en syntetisk hud som gör den extra hållbar och dessutom ger bättre grepp om saker. Om den slår i något så lossnar fingrarna istället för att gå sönder. Sandias robothand klarar till och med av att plocka upp ett finger som lossnat med de kvarvarande fingrarna och sätta tillbaka det igen.

En mänsklig operatör kontrollerar robothanden via en handske så det är inga autonoma rörelser vi ser i videon. Däremot har dagens robothänder numera såpass god finmotorik att de skulle klara av många mänskliga uppgifter. Det är snarare sensorer och intelligent mjukvara som begränsar, än själva robothandens mekaniska konstruktion.

Sandia Labs robothand har fått en artificiell hud som gör att den får extra bra grepp om saker. Foto: Randy Montoya

Sandia Labs är ett helägt dotterbolag till Lockheed Martin och detta projekt finansieras via DARPA:s ARM-program (Autonomous Robotic Manipulation). Över 60.000 kronor är fortfarande mycket pengar för en robothand, men detta genombrott kan leda till att fler köper robothänder, vilket i sin tur leder till ökad produktion och möjliggör ytterligare prissänkningar. En dag kommer robothänder förmodligen vara så billiga så även hobbyrobotbyggare har råd att använda dem till sina robotar.

Sandia Labs, IEEE Spectrum

SE ÄVEN: