Botiful gör din smartphone till en telenärvarorobot


Med den lilla telenärvaroroboten Botiful kan man lätt rulla in under bilen för en inspektion.

Både telenärvarorobotar och robotar baserade på smartphones eller surfplattor blir allt vanligare och Botiful tillhör båda dessa kategorier. Roboten, som du kan styra över internet, baseras på en vanlig Androidmobil med Skype.

Fullstora telenärvarorobotar är dyra saker och för den som söker ett billigare alternativ kan Botiful vara av intresse. Själva roboten är en docka med hjul i vilken man placerar sin Androidmobil som kommunicerar med den mobila basen genom USB eller bluetooth.

Själva videosamtalsbiten sker via Skype och när man ringer upp roboten, via sin surfplatta eller dator, får man upp ett separat fönster där man kan styra roboten. Genom att skapa appar till Botiful kan den även få utökad funktionalitet, som att känna igen och följa ett ansikte automatiskt med kameran. Om man har en Androidmobil utan frontkamera kan man helt enkelt vända på mobilen för att använda kameran på baksidan. Det blir dock inte särskilt optimalt om man ska ha ett videosamtal med någon.

Förutom att rulla omkring kan Botiful, till skillnad från den likartade iPhoneroboten Romo, även vinkla mobilen uppåt och nedåt så man kan titta upp i taket eller vad man nu har ovanför sig. Som visas i videon kan man bland annat åka under en bil och inspektera underredet om man så vill. Vi får förutsätta att man även kommer kunna aktiva mobilens lysdioder på distans, så det inte blir så mörkt.

Att ha en så liten telenärvarorobot har både sina för- och nackdelar. Det blir grodperspektiv på allting, men å andra sidan är den är liten och smidig att ha med sig i väskan. Vill man delta i möten på jobbet kan man be någon lyfta upp roboten på bordet så kommer man mer i ögonhöjd med övriga personer. Ett annat användningsområde är att kunna titta till och leka med sina husdjur hemma när man är på jobbet.

Botiful laddas via en vanlig USB-kabel, men det framgår inte hur länge man kan köra omkring med den på en laddning. Utan någon form av laddningsstation på golvet, liknande de till robotdammsugare, blir ju användningen av en telenärvarorobot lite begränsad också, eftersom man inte kan ladda den på distans. Det kanske någon smart användare av Botiful kan konstruera en lösning för å andra sidan.

Projektets Kickstarterinsamling, som avslutades i onsdags, landade på drygt $93.000. Om det hade kommit in ytterligare $7.000 skulle även en iPhoneversion ha utvecklats. De som förhandsbeställde Botiful via Kickstarter kommer få sin robot för $199, medan ordinare pris beräknas hamna på minst $299 (2.000 kronor). Roboten kommer i flera olika färger och man kan även kombinera två olika färger för att få ett mer unikt utseende på den.

Mer info och bilder på Kickstarter.

TechCrunch

Det här inlägget postades i Inspektionsrobotar, Telenärvaro och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.