iRobot utvecklar uppblåsbara robotar

iRobots nya robotarm är helt uppblåsbar och sparar därmed värdefull plats och vikt. Foto: Skärmdump från Youtube

iRobot tillverkar som bekant inte bara städrobotar utan även robotar för militärt bruk. Nu har man, på uppdrag av DARPA, utvecklat en uppblåsbar robotarm som sparar både värdefull plats och vikt för soldater i fält.

IEEE Spectrum besökte iRobots hemliga lokaler i somras och fick då bland annat en guidad tur i deras robotmuseum. De fick även se en del annat som inte är för allmänheten, men nu har DARPA godkänt att publikt släppa nedanstående video där den uppblåsbara robotarmen från iRobot plockar upp en vätskefylld flaska och släpar iväg en större väska.

Robotarmen, kallad AIRarm (Advanced Inflatable Robots), har inte några motorer inuti själva armen utan istället är det aktuatorer i kombination med små vajrar som kontrollerar den uppblåsbara robotarmen.

Den stora fördelen med att ha en uppblåsbar robotarm är att vikten bara blir en tiondel av vad en normal PackBot-robotarm väger. Ska man som soldat bära omkring på en robot i flera timmar är varje gram man kan få ner vikten på packningen värdefullt. När den är i icke uppblåst tillstånd tar den dessutom väldigt lite plats, ungefär som en luftmadrass.

Trots att AIRarm är uppblåsbar kan den lyfta objekt på fem pund (drygt två kilo) och genom att blåsa upp den olika mycket kan man variera hur flexibel den ska vara. Rent materialmässigt består den mest av textil, vilket är betydligt billigare än de komponenter som traditionella robotarmar brukar vara tillverkade av.

iRobot fick nyligen ett kontrakt värt $650.000 (4,3 miljoner kronor) från DARPA för att vidareutveckla sina uppblåsbara robotarmar, som en del av M3-programmet (Maximum Mobility and Manipulation), skriver IEEE Spectrum. Man har även skapat en sexbent, gående robot där kroppen och benen är helt uppblåsbara. Dock finns ännu ingen publik video på den.

iRobot

Det här inlägget postades i Militära robotar, Soft robotics och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.