DEBATT: Mitt recept på robotar – Del 3: Direkt från hyllan

I en artikelserie i tre delar under rubriken “Mitt recept på robotar” kommer Leif Ahlman, Drones Networking, ge oss sin syn på robotutveckling. Detta är den tredje och avslutande delen i serien.

Ibland kommer man inte undan det, att specialkonstruera komponenter, men ett sätt att komma snabbare fram i utvecklingen är att plocka komponenter “från hyllan”. Grunden eller skelettet (för exempelvis humanoida robotar) kan göras på standardkomponenter som M6-M12 gängade stålstänger och med gaffellänkar till leder, eller proteser till armar och ben. Ögon bestående av webbkameror.

Med lite letande kan man hitta prisvärda komponenter som exempelvis motorer med variabel hastighet och överbelastningsskydd från exempelvis IKEAs skruvdragare “FIXA”.

Det finns idag pneumatiska produkter som efterhärmar människans naturliga muskler. Oftast används servon men det ger också en rigidhet och oönskad styvhet i roboten. Samarbete med läkare skulle kunna leda fram till naturligare och smidigare robotar med utvecklad funktionalitet.

Kontrollerkort för styrning av servomotorer, pneumatik etc. från leverantörer eller öppen källkod och hårdvarukort. Exempel på kort är:

  • EZ-B v3 Bluetooth Robot Controller från EZ-Robot
  • Propeller chip från Parallax
  • Arduino

Idag kan du också plocka kod från hyllan som exempelvis från Willow Garage samarbete ROS. Ett bra utbyte där du kan ge egna förslag likaväl som att plocka från andra. Kodutbyte kan göras även med de ovannämnda kontrollerkorten.

Att tänka utanför ramarna är inte alltid lätt men om man tar med funktioner som du själv kanske saknar så kan roboten få funktioner som du inte tänkt dig från början. Vem har inte, exempelvis, önskat sig extra armar när man står där med händerna fulla och behöver få fram nyckeln till dörren. Låt inte roboten råka ut för samma, förse den med extra armar eller varför inte en svans? Låna idéer från naturen, naturen har utvecklat funktioner i miljarder år så det innebär att det är beprövat. Jag skulle gå så långt att jag rekommenderar att försöka sno idéer från naturen så långt det är möjligt. Det snabbar också på utvecklingen.

Börjar man själv är det kanske inte lätt att ha en överblick över alla funktioner som roboten kan tänkas ha i slutliga versionen. Då kan man använda evolutionär utveckling, det jag kallar för “Robolution”, sammansatt av robot och evolution. Det går helt enkelt ut på att man börjar utveckla utan att vara helt klar över slutresultatet. Låta det växa med tiden och att du skaffar bättre kunskaper om funktioner och om din egen produkt.

Ett exempel skulle kunna vara att man vill utveckla en humanoid robot. Börja med skelettet, även om du inte exakt vet hur du skall lösa muskler och senor. Studera anatomiböcker eller utnyttja dina, eller andras, kunskaper inom området. Ett bra källa är BioDigital Human, en gratis webbsajt med kroppen från skelettet och ut. Skapa små delmål, prova och se. Det finns inte mycket större tillfredsställelse än att hålla något i famnen som du själv gjort och se att det fungerar. Eller om det inte fungerar, gå tillbaka och sedan få det att fungera till slut, eller välja annan väg.

Ett bra tips är att använda kartong och tejp för att forma delar och funktioner för att få känslan av om det fungerar i praktiken eller om du får gå tillbaka till tankarna och ritbordet. Fundera på alternativa lösningar, ett exempel är kretskort. Kretskort är styva och knäcks om dom utsätts för stötar. Hur kan man förhindra det? Prova att fästa aktuellt kretskort i gummiupphängning, eller i vajrar, gummiband eller annat material som kan absorbera stötarna. Hur gör man inom andra områden? På bilar är avgassystemet upphängt i gummibussningar, kanske går det att låna idéer där ifrån?

När du går i affärer, fundera på om något på hyllan framför dig kan bidra till utvecklingen. Du kanske inte ser lösningen förrän du står framför den? På så sätt kan en gardinvajer bli till både senor och flexibla rör för tunna vajrar.

Var inte rädd att blanda olika material, använd olika typer där det passar, använd gummiband som senor, läder som hud, webkameror som ögon, gängade stålstänger som grund eller skelett. Låt fantasin flöda, det går med träning. Prova först innan du bestämmer dig för om det kanske fungerar eller inte.

Sök samarbete med ovannämnda branscher, människor med kunskap inom önskat område, utveckla och bygg! Det är framför allt roligt på vägen till målet.

Leif Ahlman, Drones Networking

SE ÄVEN: