Veckans videor: Roombacurling & kamouflagerobot

Denna veckas videor innehåller bland annat musikrobotar, robotdammsugarcurling, en sopsorteringsrobot, en kamouflerad mjukisrobot och lite nytt från Nasas Marsrobot Curiosity.

Norrmannen Kåre ”Zenta” Halvorsen är det som tagit denna PhantomX-hexapod från Trossen Robotics på en liten skogspromenad. Zenta själv har byggt en robotmyra som hade passat ännu bättre in i denna skogsmiljö.


UPPDATERING: Denna video på samma robot lades upp 26 augusti. Vi får bland annat se hur snabbt den kan springa och några olika gångstilar.

Denna silikonbaserade mjukisrobot utvecklad av DARPA använder sig av både luft och vätska för att kontrollera rörelser, färg och temperatur. Genom att pumpa in färgad vätska kan man kamouflera den mot underlaget. Den är dock inte särskilt snabb när den kravlar sig fram med en hastighet av 40 meter i timmen (67 m/t utan vätska).Hos iRobot vet de hur man roar sig på jobbet.


De har även släppt en promotionfilm för sina olika robotar: ”iRobot – Do you?”


Vid Google I/O i somras visades musikroboten Shimi från Georgia Tech upp. Man dockar sin mobiltelefon i roboten och sedan fungerar den som en slags dansande högtalare med en del udda funktioner. Till exempel kan man klappa takten och Shimi känner igen vilken låt det är och spelar den. Den kan även rekommendera låtar och via mobilens kamera kan den följa en person i rummet för att rikta högtalarna optimalt. Tanken är att den ska gå att köpa för mellan $100 och $200 under 2013.


Den 20 maj 2012 skakades (bokstavligt talat) norra Italien av en rad jordbävningar som förstörde många byggnader. Den 29 maj inträffade ännu en jordbävning, med ett par efterskalv under början av juni. Nu tar man, via det EU-finansierade NIFTi-projektet, robotar till hjälp för att ta sig in i de raserade byggnaderna i Mirandola för att kunna se hur man ska påbörja restaureringsarbetet. Dels är det en markgående robot på bandhjul och även en quadrokopter med HD-kamera.


Minns ni finska ZenRobotics och deras intelligenta sopsorteringsrobot? Nu har de släppt ännu en dramatiserad trailer, denna gång med fokus på pengar.


Slutligen lite nya bilder från Nasas Marsrobot Curiosity som i dagarna började rulla omkring på den röda planeten för första gången.

Det här inlägget postades i Fjärrstyrda robotar, Hemrobotar, Militära robotar, Obemannade flygfarkoster, Robotdammsugare, Soft robotics, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.