Billig iPadbaserad telenärvarorobot från Double Robotics

Telenärvarorobotar finns det gott om numera och en ny sådan från nystartade Double Robotics sticker ut med sitt låga pris och minimalistiska design. Den använder dessutom en vanlig iPad som skärm.

Roboten Double består endast av en bas med två hjul som likt en Segway balanserar ”kroppen” med sin långa hals och ett fäste där man monterar en vanlig iPad 2 eller 3. Första generationens iPad stöds ej eftersom den saknar kamera.

Vad som gör denna telenärvarorobot extra intressant är det låga priset på endast $1.999 (cirka 13.200 kronor) för den som förbokar den (kostar annars $500 extra). Det inkluderar dock inte den iPad som sitter högst upp på roboten och fungerar som skärm och kamera. Men med tanke på att man kan få en iPad 2 från 3.000 kronor idag är det ingen större kostnad i dessa sammanhang.

Man styr själva roboten över internet via en annan iPad och kan då sitta på andra sidan jordklotet och åka runt omkring på till exempel en konstutställning. Den fungerar som ett Skype på hjul och själva videokonferensbiten bygger på OpenTok. Halsen kan höjas och sänkas till mellan 100 – 150 centimeter för att iPaden ska kunna komma i ansiktshöjd med personer oavsett om de står upp eller sitter ner.

Li-ion-batteriet ska räcka till åtta timmars drift vid normal användning och ska enligt obekräftade uppgifter bara ta två timmar att ladda fullt. Man kan även spara på batteriet och parkera Double genom att fälla ut ett litet stöd. Hela roboten, inklusive iPad, väger 7 kilo.

Double verkar populär då den första produktionsomgången redan sålt slut. Nya ordrar kommer levereras i början av 2013 och de som hann beställa en före 16 augusti kommer få sina lagom till jul.

Foto & video: Double Robotics

Ny Teknik, IDG