Danderyds sjukhus testar japanska cyborgdräkten HAL

Foto: Prof. Sankai, University of Tsukuba / CYBERDYNE Inc.

Det japanska exoskelettet HAL (Hybrid Assistive Limb) från Cyberdyne Inc. kommer snart börja testas på Danderyds sjukhus i rehabiliteringssyfte.

Företaget Cyberdyne Sweden AB har redan bildats och den 6 september skrivs avtalet officiellt på mellan Danderyds sjukhus och Cyberdyne Inc. Det är första gången HAL används i Sverige och exoskelettet ska främst användas för rehabilitering av strokepatienter och på längre sikt även vid funktionshinder efter skador och sjukdomar i nervsystemet.

Vid stroke försämras signalerna mellan hjärnan och musklerna men genom att fästa sensorer på huden kan även svaga signaler registreras och skickas till exoskelettet som därefter rör till exempel ett ben. Det finns även en överdel till HAL som gör att man kan få förstärkning i armmusklerna. De kliniska testerna av HAL kommer att utföras vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus.

HAL fungerar även bra utomhus. Foto: Prof. Sankai, University of Tsukuba / CYBERDYNE Inc.
Foto: Prof. Sankai, University of Tsukuba / CYBERDYNE Inc.

Även fysiskt friska personer kan använda HAL för att i praktiken få superkrafter, bland annat för att avlasta kroppen vid tunga lyft på jobbet. Ett annat kommersiellt tillämpningsområde skulle kunna vara att hyra ut HAL-dräkter per dygn till exempel till privatpersoner som ska bära tunga flyttkartonger och möbler. En komplett dräkt väger 23 kg och enbart underdelen 15 kg. Batterierna räcker till ungefär två timmar och 40 minuters kontinuerlig användning.

I videon ovan ser vi en demonstration av HAL och Professor Yoshiykui Sankai, vd Cyberdyne, berätta om hur cyborgdräkten kan användas.

Robotdr%C3%A4kten%20Hal%20hj%C3%A4lper%20strokedrabbade%20att%20l%C3%A4ra%20sig%20g%C3%A5%20igen
Inslag om HAL från Nyhetsmorgon i TV4.

Cyberdyne HAL, Pressmeddelande, Robotdalen, Ny Teknik, DN

SE ÄVEN: