Honda lanserar robotgräsklipparen Miimo

Japanska biltillverkaren Honda är i robot-sammanhang mest kända för sin humanoida robot Asimo och har nu lanserat en robotgräsklippare i de välbekanta färgerna, vilket är företagets första kommersiella robot för hemmabruk.

Även Honda har alltså upptäckt den växande marknaden för robotgräsklippare i Europa och har därför tagit fram Miimo som kommer lanseras i de två modellerna Miimo 300 och Miimo 500 där siffrorna motsvarar omkretsen på det maximala klippområdet i meter. Miimo 300 klarar av att klippa gräsmattor upp till 2.200 m² och Miimo 500 upp till 3.000 m². Robotgräsklipparen kommer börja säljas i Europa under början av 2013 men något pris är ännu inte känt.

Miimo har tre olika lägen – slumpmässigt, riktat eller blandat. Slumpläget kör kors och tvärs över gräsmattan, som de flesta av dagens gräsklipparrobotar gör, medan ”riktat” klipper i raka linjer, liknande hur Bosch Indego klipper, vilket ger en snabbare klippning. Det blandade läget växlar mellan de de båda. Klipphöjden går att ställa in mellan 20-60 millimeter men Honda skriver att det optimala är om Miimo klipper 2-3 millimeter åt gången, flera dagar i veckan.

Honda Miimo har fått samma välbekanta färger som roboten Asimo. Foto: Honda

Rent utseendemässigt har Miimo fått samma färgpalett som Hondas robot Asimo och höljet täcker hjulen så den möjligtvis ser lite mer futuristisk ut än andra robotklippare. Annars fungerar den som man är van att robotgräsklippare idag gör, med en begränsningsslinga runt gräsmattan och automatisk återvändning till laddningsstationen när batteriet börjar bli svagt. Den har även tre oberoende krocksensorer som känner av i 360 grader om Miimo kör in i något och byter då riktning.

 

Ett problem med flera robotgräsklippare som har löstagbara knivar är att de lätt går sönder om de slår emot en sten eller liknade i trädgården och rakbladsvassa fragment som ligger kvar i gräsmattan är inte roligt om man går barfota eller har en katt som trampar i det. Därför har Honda utrustat sin robotklippare med knivar som böjs istället för att gå av om de slår i en sten. En annan finess som skiljer ut Miimo från övriga robotgräsklippare är att den har en särskild fläkt som gör att gräset reser sig mot knivarna och därmed ger både ett jämnare klippresultat och jämnare spridning av de gräsbitar som sedan faller tillbaka ner i gräsmattan.

Roboten klarar av att klippa i sluttningar med upp till 24 graders lutning och om den påträffar ett område med extra tjockt gräs saktar den automatiskt ner för att hinna klippa allt. Säkerhetsmässigt har den två lyftsensorer som stoppar knivarna om den välter eller någon lyfter upp roboten och den har även stöldskydd i form av PIN-kod och ljudalarm. Ljudnivån, som verkar kunna mätas på lite olika sätt, anges vara 46 dB(A) och max 70 dB(A), vilket kan jämföras med ljudnivån hos Husqvarna Automower 220AC och 305 på 64 respektive 61 dB och Bosch Indego på 62 dB.

Specifikationer för Honda Miimo:

 • Längd/bredd/höjd: 635 x 550 x 287 mm
 • Hjulbas: 270 mm
 • Vikt: 11,5 kg (12 kg för Miimo 500)
 • Hastighet: 0,55 m/s
 • Klippbredd: 220 mm
 • Klipphöjd: 20-60 mm
 • Klippzoner: 5
 • Knivhastighet: 2.200 rpm
 • Antal knivblad: 3
 • Hjulmotoreffekt: 2 x 25W
 • Huvudmotor: 56W
 • Batterityp: Li-ion
 • Batterikapacitet: 22,2 V/1 800 mAh (22,2 V/3 600 mAh för Miimo 500)
 • Laddningstid: 30 min (60 min för Miimo 500)
 • Klipptid: 45 min (90 min för Miimo 500)
 • Transformationseffekt: 2,3/60 (A/VA)
 • Batterikapacitet efter 500 laddningar: 97%
 • Klätterförmåga: 24 graders lutning
 • Klippkapacitet: 2.200 m² (3.000 m² för Miimo 500)
 • Ljudnivå: Uppmätt: 46 dB(A). Max 70 dB(A)
 • Pris: 20.400 kronor för Miimo 300 och 23.400 kronor för Miimo 500.

Foton: Honda

Honda Miimo, Honda Sverige, Användarhandbok för Miimo 300/500, Pressmeddelande, IDG