Så hittar du robotpatent via Google


Figur tillhörande patentansökan från iRobot. Foto: Skärmdump från Google.se

Google har nyligen integrerat sin patentsöktjänst i sin vanliga söksida där man kan få upp patenthandlingarna som inscannade PDF-filer. Totalt finns över sju miljoner amerikanska patent att botanisera bland och nu även europeiska patent.

Söker man till exempel på ”robot” hittar man bland annat patentansökningar från 2002 för ”Autonomous floor-cleaning robot” samt från 2005 för ”Autonomous surface cleaning robot for wet and dry cleaning” från iRobot Corporation. I klartext alltså iRobots städrobotar Roomba och Scooba.

För att söka efter patent på Google kan man antingen gå in på vanliga Google.se och skriva sin sökning i sökrutan. Därefter välja ”Fler” i listan som dyker upp till vänster. Då kan man välja olika sökkategorier, till exempel böcker, appar, patent med mera. Det går även att använda denna direktlänk till Googles patentsöksida.

Man kan enkelt hitta alla patent från till exempel iRobot genom att klicka på företagsnamnet i träffarna man får upp eller genom att manuellt skriva inassignee:”iRobot Corporation” i sökrutan. Numera finns även europeiska patent med, samt en ny sökfunktion kallad ”Prior Art Finder (en blå knapp som heter ”Hitta tidigare känd teknik” i svenska versionen) som används för att se om vissa egenskaper redan finns i existerande patent.

Kanske kan ni läsare tipsa om fler intressanta (robotrelaterade) patent i kommentarsfältet här nedan?