Robotar håller på att förändra den globala industrin


Industrirobotar i full färd med att bygga elbilar i Teslas produktionsanläggning. Foto: Skärmdump från Vimeo.

New York Times har publicerat en lång artikel om hur nästa generations industrirobotar kommer rita om kartan för den globala industrin genom att successivt ta över många av de fabriksjobb, inom både tillverkning och distribution, som idag utförs för hand.

Bland annat skriver man om hur robotar används av Philips, Flextronics, Boeing, Foxconn, Earthbound Farms och Willow Garage-spinoffen Industrial Perception Inc. Nästa generations industrirobotar är mer flexibla och kan växla mellan olika arbetsmoment. De har även visuella sensorer som gör att de kan se ungefär som människor.

This is the future. A new wave of robots, far more adept than those now commonly used by automakers and other heavy manufacturers, are replacing workers around the world in both manufacturing and distribution.

Hos den amerikanska elbilstillverkaren Tesla (se videon ovan) har man satsat hårt på robotisering av sina produktionsanläggningar.

The Tesla assembly line is a stark contrast, brilliantly lighted. Its fast-moving robots, bright Tesla red, each has a single arm with multiple joints. Most of them are imposing, 8 to 10 feet tall, giving them a slightly menacing “Terminator” quality.

But the arms seem eerily human when they reach over to a stand and change their “hand” to perform a different task. While the many robots in auto factories typically perform only one function, in the new Tesla factory a robot might do up to four: welding, riveting, bonding and installing a component.

Gary Bradski, forskare inom maskinseende och grundare av Industrial Perception, förutspår att robotiseringen kommer få lika stort genomslag som internet haft.

We’re on the cusp of completely changing manufacturing and distribution. […] I think it’s not as singular an event, but it will ultimately have as big an impact as the Internet.

Artikeln i sin helhet kan läsas här.

SE ÄVEN: