DEBATT: Mitt recept på robotar – Del 2: Samarbete

I en artikelserie i tre delar under rubriken “Mitt recept på robotar” kommer Leif Ahlman, Drones Networking, ge oss sin syn på robotutveckling. Detta är del två i serien och den tredje och avslutande delen publiceras nästa söndag.

Att utveckla robotar idag innebär inte att du behöver utveckla allt från grunden. Det finns idag en mängd olika områden som borde kunna samarbeta men som inte gör det. Ett exempel är protesutvecklarna. Där står dom med färdiga kroppsdelar för humanoida robotar, och det vore slöseri att inte utnyttja deras kunskap och deras produkter. Och det skulle samtidigt innebära att marknaden för protesutvecklarna skulle öka, faktiskt markant. Ser man till fotproteser skulle det kunna leda till naturligare gång och framför allt effektivare gång för humanoida robotar.

En annan, som jag ser det naturlig, samarbetspartner är animatronikutvecklarna, en nisch som har kommit långt med mekatronik och förmågan att visa uttryck. Ett samarbete med animatronikföretag skulle lyfta utvecklingen framåt.

Robotar av idag är oftast inte tåliga. Idag består de flesta robotar av plast och metall vilket gör dom ömtåligare än om man blandat material. Här måste ske en förändring och utveckling. Läder har funnits i många år, det är ett material som är tåligt, slitstarkt, följsamt och beprövat. Varför inte använda det som hölje för roboten?. Här skulle ett samarbete med sadelmakare kunna flytta fram utvecklingen. Sadelmakare är experter inom sitt område och kan ta fram de material som skulle kunna få roboten att kännas mer naturlig och samtidigt göra den mer följsam.

Gränssnittet mellan robot och människa är viktigt för samarbetet och för att få en naturlig dialog. Spelindustrin har arbetat med gränssnitt i många år och vet om att om ett spel skall slå gäller det att det är intuitivt och har snabb acceptans. Ett samarbete med spelföretag skulle kunna ge ett utbyte i båda riktningar, robotutvecklarna kan få hjälp att få till ett intuitivt och smidigt gränssnitt medan robotutvecklarna skulle kunna hjälpa spelföretaget att flytta gränserna för spelet utanför datorn.

Ljudutvecklare skulle också kunna föra den verbala kommunikationen med robotar framåt. Tydligt tal är viktigt för att minska eventuella kommunikationsproblem och i samtal med personer med nedsatt hörsel.

Det finns fler exempel på samarbeten som skulle kunna lyfta båda nischer framåt och som vi inte bara kan ignorera. Vad kommer du att tänka på?

Leif Ahlman, Drones Networking

SE ÄVEN: