Nästa JAS kan bli obemannat

Foto: Wikimedia / Msgt. Billy Johnston, USAF

Nästa generations JAS 39 Gripen kan komma att bli ett obemannat Super-JAS som flyger helt autonomt med hjälp av sensorer och artificiell intelligens. Det avslöjar Ny Teknik som tagit del av tidigare hemligstämplade budgetunderlag från ÖB.

I dokumenten som lämnats till regeringen presenteras sju olika alternativ där ett alternativ kallat C3 är särskilt intressant. Där föreslås ”en kombination av bemannade och obemannade uppgraderade plan”. Det nya Super-JAS-planet ska precis som dagens JAS kunna växla mellan jakt, attack och spaning.

Försvaret har insett att obemannade flygfarkoster spelar en allt större roll för militära operationer. I USA har man sedan länge använt drönare och redan idag utförs fler flygbombningar med UAS (obemannade luftfartyg) än med bemannade flygplan. Fördelarna med förarlösa plan är uppenbara – man kan försätta sig i situationer som med bemannade plan vore för riskfyllda och direkt livshotande.

Enligt SAAB själva är det ”tekniskt möjligt att bygga förarlös Gripen”. Om det blir verklighet återstår dock att se. Det saknas bland annat ekonomiska analyser, skriver Ny Teknik.

-I framtiden kommer troligtvis bemannade och obemannade system existera sida vid sida. Men ryggraden i ett luftförsvar kommer även i fortsättningen utgöras av bemannade Gripen, säger Saabs presschef Sebastian Carlsson till Ny Teknik.

Ny Teknik, DN, SvD

SE ÄVEN: