Veckans videor: Googlebilen & robotar med svans


2,5 år har det tagit att bygga denna replika av roboten Wall-E. Foto: Skärmdump från Youtube.

Denna veckas videor blir en salig blandning. Bland annat en robot som kan hoppa på vatten, en replika av roboten Wall-E, en tentakelrobot, en (till) springande robotgepard och ett avsnitt av ”Brave new World” med Stephen Hawking som handlar om Googles självkörande bil, roboten iCub, exoskelett och en elrullstol som styrs med hjärnsignaler.

Minns ni den supersnabba robothanden som vann varje gång i sten, sax, påse tack vare en höghastighetskamera? Nu har en ny video släppts på samma system där kameran följer en pingisboll i realtid och en mer teknisk förklaring ges av utvecklarna. Via sin hastighet på 1.000 bildrutor per sekund och ett sinnrikt system med lutningsbara speglar klarar den av att hela tiden hålla bollen i mitten av bilden och kan även se bollrotationen.


Ishikawa Oku Lab


I ett försök att skapa en robot som kan uttrycka mänskliga känslor via ansiktsuttryck har ett italienskt forskarlag från Pisa universitet utvecklat en kvinnlig android kallad FACE (Facial Automation for Conveying Emotions). Roboten drivs av totalt 32 motorer, att jämföra med de över hundra muskler vi människor har enbart i ansiktet. Man har även specialutvecklat en mjukvara kallad HEFES (Hybrid Engine for Facial Expressions Synthesis) som styr alla motorer och sköter algoritmerna.


NewScientist. Mer info och foton på FaceTeam.it.


Denna japanska robot, kallad ”Metallic Vaio 2012”, har ett ganska originellt sätt att ta sig fram på. Istället för vanliga ben eller hjul har den två långa tentakelliknande armar bestående av flera kedjekopplade servon som den kan ta sig fram på flera olika sätt med. Kanske skulle man kunna bygga en robotbläckfisk om den fick fler likadana armar? Roboten är skapad av Eiichiro Morinaga, som även är grundare till den japanska ROBO-ONE-tävlingen för humanoida robotar.

IEEE Spectrum


Att förse en robot med svans kan ge den bättre balans. Det visade robotforskarna på avdelningen Center for Interdisciplinary Bio-inspiration in Education and Research (CiBER) vid UC Berkeley i början av året. Nu har man spunnit vidare på dessa kunskaper och i ett samarbete mellan UC Berkeley och University of Pennsylvania försett hexapodroboten X-RHex Lite (XRL) med svans så den ska kunna räta upp kroppen och landa på fötterna även när den faller lodrätt.


IEEE Spectrum


När vi ändå är inne på svansförsedda robotar kommer här MIT:s robotgepard som numera både kan springa i 2,3 meter/sekund (8,3 km/t) och har försetts med en experimentell svans, liknande den ovan, för att kunna hålla balansen bättre.


Kinesiska forskare vid Harbin Institute of Technology har tagit fram en robot som påminner om en skräddare. Det är inte den första roboten som kan ta sig fram på vatten, men den första som kan hoppa på vattenytan. Den är drygt 15 centimeter lång och väger ungefär lika mycket som en blyertspenna, eller 1.000 gånger mer än en riktig skräddare, skriver Wired. En riktig skräddare har små vattenavstötande hår på två av sina tre benpar medan denna robot har kolfiberben täckta av superhydrofobiskt nickel som skapar bärande luftkuddar i vattnet. Hoppen görs vi fjäderladdade ben som tar den två kroppslängder framåt.


Wired, CNet


Brave New World with Stephen Hawking heter en serie som sänds i brittiska Channel 4. Nedanstående avsnitt är mycket sevärt för den robotintresserade. Det handlar bland annat om Googles autonoma bil, roboten iCub som lär sig som ett barn, en elrullstol som styrs med hjärnvågor samt exoskelettet ReWalk.


Slutligen har vi denna replika av roboten Wall-E som byggts av Mike Senna från USA under 2,5 års tid. Den är radiostyrd men har vissa automatiserade rörelser och är förmodligen den som är mest lik det animerade originalet från Disneyfilmen. Tidigare har han byggt en kopia av roboten R2D2 från Star wars. Robotnyheter har tidigare skrivit om en del andra Wall-E-robotar, bland annat en byggd helt i Lego och en annan som kan känna igen och spåra ansikten, styras med röstkommandon med mera.


DN, Mike Sennas blogg om bygget

Det här inlägget postades i Autonoma fordon, Cyborger, Exoskelett, Hälsorobotar, Humanoida robotar, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.