DEBATT: Mitt recept på robotar – Del 1: Syftet

I en artikelserie i tre delar under rubriken ”Mitt recept på robotar” kommer Leif Ahlman, Drones Networking, ge oss sin syn på robotutveckling. Del två i serien publiceras nästa söndag och veckan därefter den tredje och avslutande delen.

Idag utvecklas många robotar i laboratorium eller för att det är kul, utan en egentlig uppgift att utföra. Och det är kul, fascinerande och upphetsande att se ens skapelse röra sig, ta sina första steg, följa en linje eller vad det tänkas kan. Men det leder inte utvecklingen någonstans. Utvecklingen står och stampar i samma takt som robotarna själva. På Youtube presenteras video efter video med flerbenta robotar som verkar utföra ett självtest. Därefter finns det inte någon mer videosnutt för den roboten. Ingen uppgift, inget syfte…

Att först ta fram syftet och därefter skapa roboten, gör det inte bara enklare att fokusera utan kan också skapa bättre robotar. Att ha ett mål med utvecklingen, om så bara en funktion som inte fanns förut, tror jag är viktigt för att föra utvecklingen framåt. Vilka uppgifter kan man tänka sig för de första marknadsrobotarna? Se dig omkring och fundera vad du skulle vilja slippa göra, eller önskade att någon annan gjorde, t.ex. ta hand om tvätten, plocka in och ur disk, plocka upp från golvet så att robotdammsugaren kommer åt att dammsuga, under tiden du gör andra saker. Jag skulle absolut vilja ha en robot som plockade upp från golvet så att robotdammsugaren jag har kommer åt att dammsuga. Eller ännu hellre plockade ur och hängde upp tvätten.

Att ge robotutvecklingen ett stort steg framåt har DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) har tagit fasta på och utlyst en tävling, ”DARPA Robotics challenge”, med prissumman $2 000 000 till den som vinner tävlingen. Tävlingsmomentet går, i korthet, ut på att en eller flera robotar skall kunna använda sig av befintlig utrustning såsom räddningsfordon, släckutrustning, slagborr och liknande för att rycka in vid olyckor som t.ex. Fukushima. DARPA har tidigare anordnat framgångsrika tävlingar som t.ex. DARPA Urban challange vilket lett till att autonoma (självgående) bilar rullar på gatorna i Kalifornien idag. Genom dessa tävlingar drivs utvecklingen på snabbare än den troligen gjort annars.

Behovet av robotar finns där, amerikanska armén har som mål att fram till 2015 skall 1/3 av landbaserade fordon vara autonoma. I Sverige kommer vården behöva hjälp med allt från patientlyft till samtal med patienter på distans vilket robotar lämpar sig för. Vi kommer att få se robotar i funktioner som vi idag inte kan se, lika lite som vi kunde förutse att vi en dag skulle surfa på internet, via mobilen. Eller ens ha internet.

Vi är, med robotutvecklingen, där vi var i slutet på sjuttiotalet och början av åttiotalet med det som skulle bli persondatorerna. Vi kommer att få se nya personer som Steve Jobs, Bill Gates och Mikel Dell m.fl. revolutionera robotmarknaden. Nya företag kommer växa upp, företag som hittat syftet, fokuserat och förädlat tekniken till gagn för mänskligheten. Nyckeln, tror jag, är att hitta sin marknadsnisch och fokusera på det.

Har du hittat syftet så har du också affärsidéen klar och du kan börja bygga på ditt robotföretag.

Leif Ahlman, Drones Networking

SE ÄVEN: