EZ-Mini – en kompaktversion av EZ-B

De kanadensiska utvecklarna bakom den lättanvända robotplattformen EZ-Robot har visat upp en prototyp av en ny, kompakt version av kontrollerkortet EZ-B.

EZ-Robot är en lättanvänd robotplattform som inkluderar både hårdvara och mjukvara och tanken bakom den är att göra det möjligt för en bredare massa att bygga en egen robot. Det nya kontrollerkortet kallas EZ-Mini och mäter endast 50×50 millimeter (jämfört med 85×58 millimeter för EZ-B). Det ska matcha prestandan hos EZ-B v3 men i ett mycket kompaktare format, vilket gör det möjligt att bygga in i mindre robotar.

EZ-Mini har följande egenskaper:

  • 20 st digitala I/O-portar för servon, seriellportar, LEDs, PWM med mera.
  • 8 st analoga ingångar
  • 1 st I2C-header
  • 5 A spänningsregulator
  • Inbyggd Bluetoothkommunikation
  • Valfri wifi/USB-kommunikation
  • 100% kompatibel med EZ-Builder och EZ-SDK.

Än så länge är EZ-Mini endast i prototypstadiet och genomgår testning. Därefter kommer den börja produceras och bli tillgänglig att köpa.

Robotkontrollern EZ-B v3 som EZ-mini baseras på. Klicka för högupplöst bild. Foto: EZ-Robot

EZ-Robot har idag stöd för en mängd olika robotplattformar, som iRobot Roomba, AR.Drone, Brookstone Rover, WowWee Robosapien med flera. Genom att integrera EZ-B-kortet i robotarna kan de bli autonoma och få nya egenskaper som bland annat röststyrning, Bluetooth, trådlös kamera, ansiktsspårning, färgspårning och stöd för en rad olika handkontroller som till exempel Nintendos Wii-kontroll.

Mjukvaran EZ-Builder har inbyggt stöd för bland annat WowWee Robosapien där man kan styra dess armar med mera väldigt enkelt utan att ens behöva kunna programmera. Nedan ser vi exempel på hur EZ-Robot kan användas för att styra en Robosapien respektive Brookstone Rover.

SE ÄVEN: