Se Curiositys egna bilder från Marslandningen

På videon syns värmeskölden som släpps från Curiosity innan landningen på Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Det har väl undgått få att Nasas roverrobot Curiosity, även känd som Mars Science Laboratory (MSL), landade på planeten Mars i måndags. Nu har Nasa släppt en video som visar robotens egna bilder från landningen.

Videon är sammansatt av 297 stillbilder (4 fps) som tagits av Curiositys Mars Descent Imager (MARDI) under de sista 2,5 minutrarna av nedstigningen. Videon är lågupplöst men i färg och man ser inledningsvis hur värmeskölden, som suttit som ett gigantiskt linsskydd, släpps iväg. Denna artikel uppdateras med nya foton/videor allt eftersom Nasa släpper dem. Senaste uppdatering: 12 augusti.Lågupplöst video, baserad på miniatyrbilder från MARDI, som visar hur värmeskölden faller mot marken under nedstigningen.


Högupplösta MRO-bilder där landningsplatsen för Curiosity zoomas in.

Det två år långa uppdraget för Curiosity går främst ut på att ta reda på om det finns eller har funnits förutsättningar för liv på Mars. Den som vågar satsa pengar på att det finns liv på Mars kan få hela 100 gånger pengarna tillbaka, rapporterar DN idag.

En av de första bilderna Curiosity tog efter landningen. Foto: NASA/JPL-Caltech
Rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) lyckades fånga Curiositys fallskärm på bild under nedstigningen. Skalan är 33,6 cm/pixel (klicka på bilden för fullstorlek). Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Ett annat foto från MRO visar var de olika delarna landade. Skalan är 39 cm/pixel (klicka för fullstorlek). Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Den första högupplösta 360-graders panoramabilden av Mars yta, tagen av mastkameran. Bergskedjan i horisonten är kanten på Galekratern som Curiosity landade i. Foto: NASA/JPL-Caltech
Den första högupplösta 360-graders panoramabilden i färg från Galekratern. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Mosaikbild uppbyggd av 130 st bilder i upplösningen 1200×1200 pixlar. Dock syns bara de 79 bilder som överförts till Jorden hittills, därav de svarta fälten. Fullversionen av bilden är 10.000×5904 pixlar (11 MB stor). Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA MSL (fler foton), Ny Teknik, IDG, SvD, IDG (stor artikel om hur Curiosity fungerar)

SE ÄVEN: