På måndag landar Marsroboten Curiosity


Roboten Curiosity kommer hissas ned till Mars yta med vajrar via en ”sky crane”. Foto: Skärmdump från Youtube

I slutet av november 2011 sköts Nasas roverrobot Curiosity upp och på måndag morgon, svensk tid, kommer det mest kritiska momentet, nämligen att landa på Mars yta.

Curiosity är betydligt mer avancerad än de tidigare robotarna som skickats till Mars. Den väger 900 kilo och är i storlek med en Mini Cooper. Ombord har den bland annat ett helt labb för analys av mineraler och en laserkanon som kan skjuta sönder stenar på distans. Totalt är dess last 16 gånger större än den förra Marsrobotens.

Det mest kritiska momentet i hela uppdraget är landningen som kompliceras av dess storlek och tyngd och därför har man valt att använda vad man kallar en sky crane (himlakran på svenska). Via ett slags jetpack hovrande 20 meter ovanför Mars yta kommer Curiosity att firas ned i vajrar för att landa säkert utan att robotens sensorer dammas igen av sand som annars skulle virvlat upp om raketmotorerna varit för nära marken. Exakt hur det går till kan ses i animationen här under.

Landningen sker i en 100 km bred krater vid namn Gale Crater och den stora frågan som Curiosity ska försöka finna svaret på är om det har funnits, eller fortfarande finns, möjlighet till liv på Mars.

Just de sju minuter det tar från toppen av Mars atmosfär till att landa på ytan är de allra mest kritiska. Eftersom det tar 14 minuter för signalerna att nå jorden kan man heller inte fjärrstyra landningen, utan allt måste ske autonomt. Denna svåra process, där allt måste gå rätt, gås igenom i videon ”Seven Minutes of Terror” här nedan.

Ännu fler videoklipp, för den som vill fördjupa sig, finns på IEEE Spectrum som dessutom kommer bevaka landningen live på plats hos Nasa. På Nasas egen TV-kanal kommer man kunna följa landningen live via webb-TV. Själva landningen kommer att ske klockan 22:31 amerikansk tid (PDT) den 5 augusti, vilket blir 07:31 den 6 augusti svensk tid. En nedräknare finns även även på Nasas hemsida för Marsuppdraget.

Uppdatering 6 augusti: Curiosity landade med framgång på Mars yta och nu kan det två år långa uppdraget påbörjas.


En av de första bilderna Curiosity tog efter landningen. Foto: NASA/JPL-Caltech

SR, GP, DN, SvD

SE ÄVEN: