Robotar ger USA jobben tillbaka från Kina

Robotar, artificiell intelligens, 3D-skrivare och nanoteknik kommer förändra industrin och göra så att tillverkning som idag outsourcas till låglöneländer som Kina återvänder till USA, skriver den amerikanska tidskriften Forbes.

”Fabriksmonteringen som de kinesiska arbetarna utför är rena barnleken för nästa generations robotar som snart kommer bli billigare än mänsklig arbetskraft.”, skriver tidningen och nämner som exempel den amerikanska elbilstillverkaren Tesla samt elektronikjätten Foxconns beslut att ersätta kinesiska arbetare med en miljon robotar.

Även fast Kina robotiserar sina fabriker finns ingen anledning att skicka saker fram och tillbaka över halva världen när robotarna lika gärna kan stå i amerikanska fabriker. Detta gäller givetvis alla länder, däribland Sverige, som outsourcar tillverkning, montering och liknande till låglöneländer.

Precis som datorerna i slutet av 70- och början av 80-talet är dagens robotar dyra, långsamma och svåra att använda, men kommer gå samma utveckling till mötes som datorerna. Forbes tar som exempel hur vi nu har mer datorkraft i våra smartphones än vad 60-talets superdatorer hade. Man nämner också hur artificiell intelligens, autonoma bilar, nanoteknik och 3D-skrivare kommer förändra samhället.

Det är full tänkbart att vi under nästa decennium kommer påbörja 3D-utskrifter av byggnader och elektronik.

Läs hela artikeln här.

SE ÄVEN: