Robotbebisen Affetto har fått en överkropp

Forskarna på Asada-labbet vid Osaka Universitet har utvecklat flera robotbebisar men Affetto är den mest realistiska hittills och används inom det forskningsområde som kallas cognitive developmental robotics.

Tidigare bestod Affetto endast av ett huvud, men nu har den fått en torso och armar också. Tanken är att denna överkropp sedan ska få samma slags artificiella hud som ansiktet och ett par händer samt ben är även att vänta.

Detta är inte den första barnrobot som Asada Lab utvecklat. Man har tidigare visat upp robotarna Noby och CB² (Child-robot with Biomimetic Body) som var betydligt större och inte såg lika realistiska ut vad gäller ansikte och storlek. Affetto har byggts för att vara lika stor som ett barn i 1-2-årsåldern och ansiktet har dessutom blivit vänligare.

Hela roboten drivs pneumatiskt, vilket är mer svårkontrollerat än med elektriska motorer, men gör den samtidigt flexibel för fysisk interaktion. Huvudet har 12 frihetsgrader och överkroppen 20 aktuatorer som driver armar, nacke och ryggrad.

Affetto har begåvats med realistiska ansiktsuttryck som utvecklas baserat på hur känslomässigt fäst den blir vid vårdnadshavaren.

Tanken är att Affetto ska användas för att studera kognitiv utveckling och interaktionen mellan vårdnadshavaren och barnet (roboten i detta fall), eftersom det påverkar hur barnet utvecklas. Projektet är finansierat fram till 2016.

I nedanstående två videoklipp visas den tidigare roboten CB² som används inom samma forskningsområde. Den har en komplett kropp som kan röra sig likt ett barn och kan även utstöta små läten.

Plastic Pals, Asada Lab

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Humanoida robotar, Naturinspirerad design, Sociala robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.