RP-VITA – ny sjukhusrobot från iRobot & InTouch Health

iRobot är mest kända för sina robotdammsugare och militära robotar men nu ger man sig in på marknaden för telemedicinrobotar via ett samarbete med InTouch Health.

2009 startade iRobot sin avdelning för hälsovårdsrobotar och 2011 visade de upp den nya telenärvaroroboten AVA på CES 2011. För ett år sedan avslöjade man även ett samarbete med InTouch Health som redan idag tillverkar telemedicinrobotar som används på flera sjukhus i USA. Häromdagen kom ett pressmeddelande där de båda företagen tillsammans presenterar en ny sjukhusrobot, vid namn RP-VITA, som bygger på iRobots AVA-robotplattform.

”RP-VITA sätter helt nya spelregler för telemedicin inom akutvården och kommer utgöra hörnstenen för många nya kliniska applikationer och användningsområden.”, säger Yulun Wang, Ph.D., InTouch Healths ordförande och VD.

RP-VITA (Remote Presence Virtual + Independent Telemedicine Assistant) kommer förutom att fungera som en telenärvarorobot även ha följande funktioner:

  • Förbättrad navigationsförmåga som gör RP-VITA enklare att köra omkring med så sjukvårdspersonalen kan fokusera på viktigare saker. Roboten har den allra senaste tekniken för kartläggning och för att upptäcka och undvika hinder (ODOA – Obstacle Detection Obstacle Avoidance).
  • RP-VITA kan även navigera omkring helt autonomt i sjukhuslokalerna. Denna funktion inväntar dock ett FDA 510(k)-tillstånd som beräknas beviljas fjärde kvartalet 2012. Med denna funktion ska en sköterska till exempel kunna dirigera roboten till ett specifikt rum bara genom ett musklick.
  • Realtidsåtkomst till viktiga kliniska data, vilket snabbar upp arbetsflödet. Det kan handla om bland annat patientjournaler som är digitalt lagrade. RP-VITA har ett inbyggt elektroniskt stetoskop av senaste modell och kan även utrustas med till exempel otoskop och ultraljud.
  • På robotens torso sitter en iPad 1 med ett nytt och lättanvänt användargränssnitt där både patienten, dennes familj och vårdpersonal kan interagera med roboten och tala om för den var den ska gå. I huvudhöjd sitter en skärm där läkarens ansikte syns och gör att roboten fungerar som en videokonferens på hjul.

RP-VITA kommer hyras ut som en molnbaserad tjänst för mellan $4.000 – 6.000 per månad, säger Wang till IEEE Spectrum. Han säger även att han tror marknaden kommer vara väldigt förtjust i denna nya teknik.

SE ÄVEN: